Nasa objavila še več fotografij, ki jih je posnel teleskop James Webb

Svet 12. Jul 202217:53 > 17:59 2 komentarja
Nove fotografije vesolja
Nasa, Esa, CSA in STScI

Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila še štiri fotografije, ki jih je posnel vesoljski teleskop James Webb. Teleskop, ki znanstvenikom prinaša nova spoznanja o nastanku vesolja, je skupen projekt ameriške, evropske in kanadske vesoljske agencije. Posnetki, ki jih je teleskop naredil v vesolju, so veliko bolj nazorni od tistih, ki jih je posnel njegov predhodnik, teleskop Hubble.

Ameriška vesoljska agencija Nasa danes nadaljuje z objavo fotografij, ki jih je posnel vesoljski teleskop James Webb. Prvo barvno fotografijo, ki jo je posnel Webb, je javnosti včeraj predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Danes so objavili še štiri fotografije. Fotografije so, enako kot prva včerajšnja, barvne.

Prvi posnetek, ki so ga danes razkrili pri Nasi, je pravzaprav spekter podatkov za eksoplanet Wasp 96b, ki je nekoliko podoben Jupitru. Podatki razkrivajo več o njegovi sestavi – je iz plina –, kako hitro se premika, kakšna je njegova temperatura. Wasp 96b so sicer odkrili leta 2014, navaja CNN.

Wasp
Nasa, Esa, CSA in STScI

Na drugi fotografiji je meglica Južni obroč (NGC 3132), ki ima premer skoraj pol svetlobnega leta in leži približno 2.000 svetlobnih let od Zemlje. Meglice, tudi ta na fotografiji, sicer nastajajo ob umiranju zvezd.

Meglica
Nasa, Esa, CSA in STScI

S tretje fotografije je medtem razvidno, kašna je interakcija galaksij in kako lahko interakcije oblikujejo galaktično evolucijo, piše CNN – od petih galaksij, ki so na fotografiji, so štiri v procesu “kozmičnega plesa ponavljajoč se bližnjih srečanj”. Na fotografiji je Stephanov kvintet, galaktična skupina, ki so jo prvič odkrili leta 1787 in je od Zemlje oddaljena 290 milijonov svetlobnih let. Leži v ozvezdju Pegaz.

kvintet
Nasa, Esa, CSA in STScI

Na četrti in zadnji fotografiji, ki so jo razkrili danes, je meglica Gredelj (Carina), ki leži 7.600 svetlobnih let stran. Tam, v prostranih oblakih plina in prahu, so rojene tudi zvezde, ki so veliko večje od Sonca.

Meglica
Nasa, Esa, CSA in STScI

John Mather, ameriški astrofizik in nobelov nagrajenec, ki od leta 1995 sodeluje pri projektu teleskopa James Webb, je tik pred objavo fotografij povedal, da je “navdušen in olajšan”, saj da pri tako velikem projektu nikoli ne veš, kaj bo šlo narobe. “A je delovalo! Tako smo ponosni,” je dodal in poudaril, da so bili pri razvoju tehnologije, na kateri temelji teleskop, inovativni.

Fotografije, ki jih je posnel James Webb, je pred tem že posnel tudi njegov predhodnik, Hubble. A so Webbove, poudarjajo poznavalci, veliko bolj podrobne.

“Gre za zgodovinski dan”

Fotografija, ki so jo predstavljeni včeraj, je sicer najgloblji posnetek vesolja do sedaj. Teleskop je zajel tudi doslej najstarejšo posneto svetlobo, staro 13 milijard let. “Gre za zgodovinski dan za znanost in tehnologijo, za astronomijo in raziskovanje vesolja,” je ob predstavitvi posnetka, ki ga je posnel naslednik teleskopa Hubble, povedal Biden. Na predstavitvi fotografije sta ga spremljala podpredsednica ZDA Kamala Harris in šef Nase Bill Nelson.

SMACS 0723
Nasa, Esa, CSA in STScI

Približno devet milijard evrov vreden znanstveni projekt, ki ga je v vesolje 25. decembra lani poslala evropska raketa ariane, je opremljen z infrardečimi instrumenti visoke resolucije, ki bodo lahko pogledali nazaj v čas 13,5 milijarde let, ko naj bi po velikem poku začele nastajati galaksije.

Januarja letos so Nasini znanstveniki sporočili, da je teleskop dokončno razvil in napel svoj senčnik, ki ga potrebuje za zaznavanje infrardečih signalov iz oddaljenega vesolja. Le nekaj dni zatem pa je uspešno namestil še svoje glavno zrcalo, s tem pa se je zaključila še zadnja faza nameščanja glavnih komponent in teleskop je bil pripravljen na znanstveno uporabo.

Poleg preučevanja nastanka vesolja bo James Webb prav tako odkrival in raziskoval eksoplanete – planete zunaj Osončja –, pri tem pa bo preučeval pogoje v atmosferi in morebitne sledi življenja. S svojimi instrumenti bo poskušal odkriti elemente, kot so vodik, ogljikov dioksid in metan, ki bi lahko nakazovali na obstoj življenja.

Načrtovana so tudi natančnejša opazovanja v našem sončnem sistemu, med drugim Marsa in Evrope, Jupitrove ledene lune.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje