Bodo v madžarskih rokah pristali še slovenski hoteli?

Gospodarstvo 19. Jan 202221:16 > 20. Jan 2022 14:35 5 komentarjev
Grand Hotel Toplice
Srdjan Živulović/BOBO

Madžarski investicijski sklad Diofa Assets Management je tik pred tem, da od sklada York odkupi 43-odstotni delež v družbi Sava d.d. Gre za glavnega slovenskega hotelirja, ki ima prek Save Turizma v lasti okoli 3.000 hotelskih sob na različnih lokacijah po vsej Sloveniji - od Obale pa do Moravskih Toplic. Lastnik madžarskega sklada je eden najbogatejših Madžarov, ki ima tesne povezave z zetom madžarskega premierja Viktorja Orbana in z Orbanom samim. Glede na to, da je madžarska bančna skupina OTP že največja bančna skupina v Sloveniji, se nekateri že sprašujejo, ali je mogoče, da bodo Orbanovi poslovneži zdaj prišli še do skoraj celotnega hotelirstva v Sloveniji, saj da, kot ugibajo, ni nujno, da se bodo ustavili zgolj pri Sava Turizmu.

Po tem, ko je madžarska bančna skupina OTP z nakupom SKB banke in potem še Nove KBM postala največja bančna skupina v Sloveniji, je danes neuradno pricurljalo v javnost, da namerava investicijski sklad enega najbogatejših Madžarov, ki je blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in njegovemu zetu, od sklada York odkupiti 43-odstotni delež v družbi Sava d.d., ki ima v lasti okoli 3.000 hotelskih sob na najprestižnejših lokacijah po vseh Sloveniji – vse od Obale, Bleda, Ptuja pa do Radencev in Moravskih Toplic.

To je precejšnje presenečenje zlasti zato, ker si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dolgo prizadeval, da bi lastniške deleže v turističnih podjetjih prek SDH okrepila država in jih potem povezala v državnem turističnem holdingu. Da je York hotel svoj delež v Savi prodati, se je vedelo že dlje časa, a je po informacijah N1 nanjo tudi dolgo čakal, nato se je pojavil madžarski sklad blizu Orbanu. York je po informacijah N1 ponudbo sprejel in posel je v zaključni fazi. Nekateri v gospodarsko-političnih krogih ugibajo, da se je s ponudbo Yorku zavlačevalo čakajoč na madžarski sklad.

Kot navaja Radio Slovenija, pa bi lahko bil razlog za spremembo pristopa tudi v tem, da varuh konkurence holdingu zaradi prevelike koncentracije zelo verjetno ne bi prižgal zelene luči.

Kje se bodo Madžari ustavili?

Možnost prodaje državnega deleža v družbi Sava se sicer omenja tudi v letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, ki ga je konec minulega tedna potrdila vlada. V Savi imata SDH in Kad skupaj 45 odstotkov delnic, sklad York pa 43 odstotkov, ki bodo, kot kaže, kmalu v rokah madžarskega sklada Diofa. In ključno vprašanje je zdaj, ali bo Diofi svoj delež prodala tudi država.

Sklad Diofa Asset Management, ki je bil ustanovljen leta 2009, je po navedbah Dela od leta 2020 v večinski lasti investicijske družbe Indotek Group, ki jo obvladuje Daniel Jellinek, eden od najbogatejših Madžarov, ki je po raziskavi madžarskega portala Direkt36.hu, navaja Delo, tudi poslovno blizu Orbanovemu zetu Istvanu Tiborczu.

Počivalšek je v petek po sestanku razširjenje koalicije na Brdu pri Kranju na vprašanje, ali sta v tem mandatu še možna prodaja Telekoma in Save Turizma glede na potrjeni načrt upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, odgovoril, da bi bilo to “iluzorno”, saj da je časa do konca mandata premalo.

Vendar pa v nekaterih gospodarsko-političnih krogih v to dvomijo in se sprašujejo, ali se bo sklad Diofa res ustavil (samo) pri 43-odsotnem deležu v Savi, ali jim bo svoj delež prodala tudi država in ali se bodo poskusili dokopati tudi do drugih turističnih naložb.

V državnem turističnem holdingu naj bi namreč poleg Save Turizma združili še Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Adrio Ankaran, Hit Alpinea in turistični del Hita Nova Gorica.

Glede družbe Istrabenz Turizem, ki ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož, je POP TV poročal, da naj bi DUTB, ki je lastnica Istrabenz Turizma, vlado vprašala, ali bi lahko bila družba naprodaj zaradi precejšnjega zanimanja, ki naj bi prihajalo z različnih koncev, tudi iz Madžarske.