Boeing bo odpustil dva tisoč pisarniških delavcev, močno pa okrepil proizvodnjo

Gospodarstvo 07. Feb 202308:30
Dolgo časa prizemljeni Boeing 737 MAX
Peter Cziborra/REUTERS

Letalski velikan Boeing je napovedal, da bo odpustil okoli 2.000 pisarniških uslužbencev. Večino njihovega dela bo namesto njih opravljal indijski konglomerat. Obenem pa Boeing namerava zaposliti dodatnih 10.000 inženirjev in kadrov v proizvodnji.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je napovedal množično odpuščanje. Odpustili naj bi okoli 2.000 pisarniških uslužbencev, predvsem v finančni in kadrovski službi, poroča BBC. Kot so sporočili iz podjetja, se nameravajo bolj osredotočiti na inženirski in proizvodni del podjetja ter več sredstev preusmeriti v razvoj letal, tehnologije in servisa. V tem delu podjetja tako napovedujejo okoli 10.000 novih zaposlitev.

Tretjino odpuščenih pisarniških delavcev bo Boeing nadomestil z zunanjim izvajalcem. Po pisanju BBC bo tako del poslovnih procesov preusmerjen k enemu največjih indijskih konglomeratov Tata Consulting Services.

“Zaposlene sproti obveščamo o zmanjševanju števila zaposlenih v nekaterih podpornih funkcijah podjetja. Prav tako bomo odpuščenim sodelavcem nudili podporo ter pomoč pri njihovem prehodu na nova delovna mesta,” so sporočili iz podjetja.

Množično bodo krepili tehnološko-proizvodni del podjetja

Ob napovedanem odpuščanju pa so v podjetju napovedali tudi množično zaposlovanje. Nameravajo namreč povečati število zaposlenih v proizvodnih in inženirskih ekipah. Boeing je tako že leta 2022 zaposlil okoli 15.000 ljudi, letos pa jih namerava še dodatnih 10.000.

Podjetje Boeing se sicer zadnja leta spopada s številnimi težavami, vključno s prizemljitvijo njihovega modela 737 Max, potem ko sta dva izmed teh letal strmoglavila zaradi napake na sistemu za nadzor leta. Napaka na tem modelu je bila nato odpravljena, Boeing 737 Max pa lahko ponovno leti v večini držav. Letalski velikan skuša predvsem po teh dveh tragičnih nesrečah priti nazaj na pota stare slave.

Prvi Boeing 737 Max je strmoglavil slabo leto po tem, ko je podjetje v promet poslalo prvo letalo tega modela. Nesreča se je zgodila 29. oktobra 2018, ko je letalo indonezijske družbe Lion Air na letu 610 v Javansko morje strmoglavilo 13 minut po vzletu z mednarodnega letališča Soekarno-Hatta v Džakarti. V neseči je umrlo vseh 189 potnikov in članov posadke.

Manj kot pet mesecev pozneje je strmoglavil še en 737 Max etiopske družbe Ethiopian Airlines na letu 302. Letalo, ki je bilo na poti v Kenijo, je strmoglavilo šest minut po odhodu iz glavnega mesta Etiopije Adis Abebe. Tudi v tej nesreči je umrlo 157 ljudi na krovu.

Preiskovalci so ugotovili, da sta obe nesreči sprožili konstrukcijski napaki pri programski opremi za nadzor letenja – sistemu za izboljšanje manevrskih lastnosti (MCAS). V obeh primerih je sistem letalo prisilil v drastično spuščanje letala, ki ga piloti niso mogli preprečiti.

Pred dnevi dobavljen zadnji Boeing 747

Boeing je pred dnevi dobavil zadnji model 747, ki je podjetju v nasprotju s 737 Max, prinesel veliko več uspeha. Pilot ameriškega tovornega prevoznika Atlas Air, ki je dobil zadnji novi model 747, je zato na letu iz Boeingove tovarne poletel po posebej začrtani poti, ki je izrisala krono nad številko 747.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar