Kdaj se spreminjajo cene bencina? Objavljamo datume sprememb

Gospodarstvo 19. Apr 202308:31 3 komentarji
Gorivo, bencin, dizel
Borut Živulović/BOBO

Od lanskega junija vlada regulira cene goriva na bencinskih črpalkah, ki niso na avtocesti. Nove cene sporoča vsakih 14 dni. Objavljamo seznam dni v mesecu, ki si jih morate zapomniti.

Lansko poletje je vlada sprejela uredbo, s katero je določila, da bo eno leto regulirala cene goriva na bencinskih črpalkah, ki niso na avtocestah in hitrih cestah.

Cene se spreminjajo vsakih 14 dni oziroma vsak drugi torek, tako pa bo vsaj do 21. junija, ko se bo iztekla uredba. Maloprodajna cena goriva se prilagaja po modelu, po katerem vlada omejuje maržo trgovcev. “S ponovno liberalizacijo cen na avtocestah in hitrih cestah se želi vlada izogniti nadaljevanju situacije, da bi se iz slovenskega proračuna plačevalo cenejše gorivo za tranzitni promet čez Slovenijo,” so zapisali na vladi ob sprejetju uredbe.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskega goriva na avtocestah in hitrih cestah pa se oblikujejo prosto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje