Cene nafte in plina dosegajo nove rekorde

Gospodarstvo 06. Okt 202109:19 > 15:00 0 komentarjev
nafta
Sergei Karpukhin/REUTERS

Cene nafte so ponovno tik pod rekordnimi vrednostmi. V zadnjih dveh dneh so poskočile za več kot štiri odstotke, v sredo pa so se zvišale še za približno tretjino odstotka. Cene plina v Evropi pa so danes zrasle za 25 odstotkov in dosegle nove rekordne vrednosti, potem ko je pred zimo vse več povpraševanja po tem energentu.

Cene nafte so se tudi v današnjem azijskem trgovanju zadrževale tik pod svojimi najvišjimi ravnmi v zadnjih nekaj letih. Potem ko so v zadnjih dveh dneh poskočile za več kot štiri odstotke, so se danes zvišale še za približno tretjino odstotka.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 15 centov na 79,08 dolarja (68,51 evra) za 159-litrski sod. Decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 19 centov na 82,75 dolarja (71,69 evra).

Cene nafte tako niso veliko oddaljene od svojih rekordnih vrednosti, ki so jih dosegle med torkovim trgovanjem. Nafta brent se je s ceno 83 dolarjev (71,90 evra) za sod povzpela najvišje v zadnjih treh letih, ameriška nafta pa je bila s precej več kot 79 dolarji (68,44 evra) najdražja po letu 2014.

Zagon je cenam nafte dala mešanica visokega povpraševanja kot posledice ugodnih gospodarskih gibanj ter skromne ponudbe. Čeprav so nekateri analitiki pričakovali, se razširjena skupina proizvajalk nafte Opec+ v ponedeljek ni odločila povečati proizvodnje bolj, kot je napovedala že prej.

Preberite tudi Cene ogrevanja ponekod že višje, elektrika se letos (še) ne bo dražila.

Cene plina v Evropi na nov rekord

Tekom dneva so se na nizozemskem vozlišču TTF novembrske terminske pogodbe povzpele nad 1600 dolarjev (1386 evrov) za 1000 kubičnih metrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cene za megavatno uro so na borzi ICE narasle na 145,19 evra, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Cene plina v Evropi še naprej rastejo kljub poročilom, da so se začela testiranja plinovoda Severni tok 2.

“Zima je za vogalom, zato vladata panika in strah,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik banke Commerzbank Carsten Fritsch. Visoke cene plina – tako kot nafte, ki je dosegla najvišje cene v zadnjih letih – so še okrepile svetovne skrbi zaradi inflacije.

Povpraševanje po plinu se je povečalo tudi v Aziji, posebno na Kitajskem. “Cene plina so dosegle nove najvišje cene, saj nezadostne količine zalog pred zimsko sezone povzročajo skrbi za novo rast inflacije in cen za potrošnike,” pa je povedal analitik podjetja XTB Walid Koudmani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!