Petrol se širi na Hrvaškem: s prevzemom Croduxa do 93 novih črpalk

Gospodarstvo 06. Okt 202113:23 > 14:11 0 komentarjev
Petrol
Denis Sadiković/N1

Petrol prevzema hrvaško družbo Crodux Derivati Dva, s čimer povečuje svojo mrežo na 93 bencinskih servisov in tržni delež s 13 na 23 odstotkov. Za prevzem je odštel skupno 220 milijonov evrov. "Gre za največji prevzem skupine Petrol v zadnjih desetih letih," pravijo v skupini, ki jo vodi predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Petrol je dokončal prevzem 100-odstotnega deleža v podjetju Crodux Derivati Dva. Za nakup je odštel 191,7 milijona evrov, obenem pa je prevzel tudi dolg hrvaške družbe do bank v skupni višini 19,2 milijona evrov. Nakup je financiral s posojilom pri NLB in Privredni banki Zagreb.

Zaključku prevzema zdaj sledi integracija družbe Crodux Derivati Dva v skupino Petrol, ki ji bo sledila združitev prevzete družbe z družbo Petrol Zagreb. To bo predvidoma zaključeno do konca prihodnjega leta.

Petrol Crodux
Petrol

Hrvaška je danes postala naš drugi dom, je ob prevzemu dejala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović (ob njej Ivan Čermak, ustanovitelj in lastnik Croduxa). Poudarila je, da želi Petrol do leta 2025 postati vodilni ponudnik goriv in trajnostnih energetskih rešitev na Hrvaškem.

Več kot tisoč zaposlenih

Kot so poudarili v Petrolu, bodo s prevzemom pokrili nekatera pomembna območja na Hrvaškem, kjer so bili doslej manj prisotni ali pa prodajnih mest tam niso imeli. S skupno 204 prodajnimi mesti postajajo drugi največji naftni trgovec na hrvaškem trgu, za Ino.

Družba Crodux Derivati Dva zaposluje več kot 1.150 delavcev. Leta 2019 je imela 5,64 milijarde kun (približno 760 milijonov evrov) prihodkov od prodaje, čisti poslovni izid pa je znašal 142,9 milijona kun oziroma 19,3 milijona evrov. Letos naj bi dosegla dobiček pred obrestmi in davki (EBITDA) v višini 37 milijonov evrov.