Deos kupuje izobraževalni center B2

Gospodarstvo 08. Nov 202218:14 2 komentarja
Učilnica
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Na agenciji za varstvo konkurence teče postopek o prevzemu izobraževalnega centra B2 v Ljubljani. Nov lastnik slednjega bi postal največji zasebni upravljavec domov starejših v Sloveniji Deos. Ta na področju izobraževanja za zdaj še ni močno prisoten, posel pa naj bi stekel do konca marca prihodnjega leta.

Družba Deos je podpisala pogodbo o prevzemu ljubljanskega izobraževalnega centra B2, zadeva pa je zdaj na agenciji za varstvo konkurence (AVK). Pri Deosu pravijo, da se iz pogodbe še čakajo nekateri odložni pogoji, zato zdaj še ni pravi čas za komentiranje prevzema. Posel naj bi stekel do konca najkasneje do marca 2023.

Deos je na področju izobraževanja za zdaj prisoten v omejenem obsegu. Kot pojasnjuje eden od direktorjev družbe, Miha Kranjc, Deos izvaja nacionalno poklicno kvalifikacijo za socialnega oskrbovalca na domu. “Po eni strani smo že bili prisotni na področju izobraževanja. S šolami zelo aktivno izvajamo prakso za bolničarje negovalce. Ker je primanjkljaj kadra na našem področju zelo prisoten, smo zelo aktivni pri povezavi s šolami in šolanji svojega kadra. Tukaj je neka logična povezava,” je povedal Kranjc.

Od računalniških tečajev do visoke šole

Lastnik izobraževalnega centra B2 je Skupina B2, ki jo obvladujejo zakonca in matematika Julija Lapuh Bele in Darko Bele, ter Jože Smolnikar. Skupina kot začetek delovanja navaja leto 1989, prve javno priznane izobraževalne programe pa so začeli nuditi leta 1996. Trenutno imajo 23 javnoveljavnih izobraževalnih programov, ob čemer navajajo še, da njihova ekipa obsega 194 zaposlenih in predavateljev. Predstavljajo se kot vodilni na področju računalniškega izobraževanja in e-izobraževanja, udeleženi pa so tudi v lastništvu MLC Ljubljana in Visoke šole za poslovne vede.

Skupino B2 sestavlja več podjetij, ki pokrivajo različna področja, od računalniških tečajev do visoke šole. Sodeč po osebni izkaznici skupine, podjetje B2 izobraževalni center, ki ga kupuje Deos, pokriva področje srednje in višje šole. Pri B2 so za časnik Finance pred leti dejali, da se pojavlja čedalje večja potreba po pripravi izobraževalnih vsebin po meri in prilagoditvi oblike izobraževanja. V tem smislu se koncept izobraževanja, ki ga izvaja izobraževalni center B2, usklajuje z idejo, ki jo je za N1 predstavil Miha Kranjc.

Agencija v zvezi z družbo Deos, ki je obenem največji zasebni upravljavec domov starejših v Sloveniji, odloča še o eni zadevi, in sicer o prevzemu doma starejših Idila. Zeleno luč za nakup slednjega naj bi agencija dala ob začetku novega leta, s tem pa bi se število domov, ki jih upravlja Deos, povečalo na devet. Povečalo bi se tudi število mest za starejše, ki so na voljo, teh je zdaj 1273.

Večinska lastnica družbe Deos je Alenka Žnidaršič Kranjc s svojo družino. Poslovni prihodki družbe so leta 2021 znašali več kot 36 milijonov evrov, medtem ko je dobiček presegel 1,5 milijona evrov. Žnidaršič Kranjc je obenem ustanoviteljica in lastnica Skupine Prva, ki ima v lasti pet hčerinskih družb, med drugim tudi pokojninsko družbo in življenjsko zavarovalnico Prva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje