Geoplin sklenil velik posel: v Slovenijo bo ponovno tekel alžirski plin

Gospodarstvo 15. Nov 202206:47 > 12:04 4 komentarji
Geoplin Sonatrach
MZI

Direktor Geoplina Matija Bitenc, sicer tudi prvi finančnik Petrola, je v Alžiru s podjetjem Sonatrach podpisal triletno pogodbo za dobavo zemeljskega plina. Alžirski dobavitelj nam bo od januarja pa do konca leta 2025 dobavljal po 300 milijonov kubičnih metrov letno, kar pokrije vsaj tretjino letnih potreb Slovenije po tem energentu. Vzporedno tečejo tudi pogovori o morebitnem povečanju količin.

Alžirski Sonatrach nam bo od januarja dobavljal zemeljski plin prek Italije. To pomeni 300 milijonov kubičnih metrov letno, kar pokrije vsaj tretjino naših potreb. Te so v preteklih letih znašale približno milijardo kubičnih metrov letno, letos pa se zaradi visokih cen in prehoda industrije na druge energente zmanjšujejo. Ročnost pogodbe je tri leta (do konca leta 2025).

Dogovor je strateškega pomena za Geoplin, je po podpisu pogodbe s Samio Hamadache, direktorico Sonatrachove divizije za trženje plina, povedal glavni direktor družbe Matija Bitenc. Gre za nadaljnjo diverzifikacijo že tako raznovrstnega portfelja nabavnih virov in poti zemeljskega plina Geoplina, je poudaril.

Vzporedno s prizadevanji za podpis pogodbe je Geoplin v zadnjih tednih zakupoval transportne kapacitete za plin, ki bo tekel iz Alžirije prek Tunizije, nato pod morjem do Italije in po plinovodu do kompresorske postaje pri Gorici. Infrastruktura je vzpostavljena, saj je Geoplin med letoma 1992 in 2012 že kupoval Sonatrachov plin, nato pa je pogodbo prekinil, ker je bil ruski plin cenejši.

Usklajevanja nove pogodbe so se začela po začetku vojne v Ukrajini in odločitvi, da se Evropa odpove ruskemu plinu. Sredi marca je bila slovenska delegacija prvič v Alžiru. Takrat sta bila v njej nekdanja direktorica Geoplina Vanja Lombar in nekdanji zunanji minister Anže Logar.

Želja po povečanju količin

Danes je skupaj z glavnim direktorjem Geoplina Matijo Bitencem v Alžiru tudi politična delegacija, v kateri sta infrastrukturni minister Bojan Kumer in zunanja ministrica Tanja Fajon. “S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo,” je po sklenitvi posla povedal Kumer.

Ministra Kumer in Fajon sta z alžirskimi oblastmi nameravala podpisati memorandum o nadaljnjem energetskem sodelovanju med državama, kar pa se ni zgodilo. Dokument je še v pripravi. Kot je dejal Kumer, si Slovenija želi povečati pogodbene količine plina. “Naš cilj je, da danes podpisano zelo pomembno strateško dolgoročno pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije še nadgradimo in povečamo oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije. Prav tako vidimo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in seveda izmenjavo dobrih praks na teh področjih.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje