Država podjetjem, prizadetim v ujmi, izplačala 31,77 milijona evrov predplačila

Gospodarstvo 03. Okt 202312:08 0 komentarjev
mežica
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil za povračila škode v gospodarstvu po avgustovskih poplavah. Predplačila so prejeli vsi upravičenci, ki so do 1. septembra oddali oceno škode z zahtevo po predplačilu, in sicer v višini 10 odstotkov ocenjene škode.

1. septembra se je iztekel rok za oddajo ocene škode v podjetjih z zahtevo po predplačilu, in sicer v višini 10 % ocenjene škode. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je že izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil.

“Vesel sem, da smo se tokrat lahko odzvali kar se da hitro in prvič pri popisu škode omogočili tudi predplačila. Oddajo vlog za preplačila smo zelo poenostavili z namenom, da podjetjem nudimo hitro pomoč pri odpravi škode in jim pomagamo, da čim prej ponovno zaženejo prizadeto proizvodnjo. Želim si, da bi takšno prakso lahko ohranili tudi v prihodnje, saj je za predplačilo zaprosilo več kot 60 odstotkov vseh upravičencev, ki so oddali oceno škode,” je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Z 20. septembrom se je iztekel tudi rok za oddajo ocene škode tudi tistih upravičencev iz gospodarstva, ki za predplačilo niso zaprosili. Oceno škode je prijavilo 1.173 podjetij v skupni višini 380,85 milijona evrov, kamor je vključenih tudi 708 podjetij, ki so zaprosila za predplačilo.

Največ škode so upravičenci prijavili na strojih in opremi, in sicer za kar 168,25 milijona evrov, sledi škoda na zalogah v višini 90,77 milijona evrov ter za 121,83 milijona evrov škode zaradi izpada prihodka.

Največje predplačilo pomoči je prejelo podjetje KLS Ljubno (9,8 milijona evrov), sledil so Tab in Tab-IPM (skupaj 3,1 milijona evrov), podjetja skupine Bisol (skupaj 2,3 milijona evrov) in Cablex-M (1,1 milijona evrov), kaže seznam, ki ga je objavilo ministrstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo je bilo poleg tega zadolženo tudi za zbiranje ocene škode pri društvih in ustanovah v javnem interesu za področja turizma, športa in varstva potrošnikov. S strani društev in ustanov v javnem interesu za področje turizma sta bili oddani dve oceni škode v skupni višini 1.667 evrov, oceno škode pri društvih in ustanovah v javnem interesu za področje športa pa je oddalo 41 oškodovancev v skupni višini 2,39 milijona evrov za 41 oškodovancev.

Za področje varstva potrošnikov ministrstvo ni prejelo vlog, za področje socialnih podjetij pa škode ni zbiralo, saj ni društev in ustanov, ki bi jim ministrstvo podelilo status društva ali ustanove v javnem interesu.