Državni proračun z 1,3 milijarde evrov primanjkljaja

Gospodarstvo 30. Jun 202111:18 > 11:48 0 komentarjev
Dodatek
Profimedia

Prihodki državnega proračuna so v prvih petih mesecih dosegli 4,51 milijarde evrov, kar je 26,8 odstotka več kot v istem obdobju lani. Odhodki so se povečali za 21,2 odstotka na 5,86 milijarde evrov. Primanjkljaj je tako znašal 1,34 milijarde evrov in je bil malenkost večji kot lani ob tem času.

Takšna proračunska gibanja so povezana z epidemijo covida-19 in sprejemanjem ukrepov za blažitev njenih posledic, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

K večjemu primanjkljaju je prispevala 21,2-odstotna rast odhodkov, kjer so se najbolj povečala sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter drugi tekoči domači transferji.

Po drugi strani je še večjo rast primanjkljaja ublažila občutna, 26,8-odstotna rast prihodkov, predvsem na račun večje rasti dohodnine, davka od dohodkov pravnih oseb, davka na dodano vrednost ter prejetih sredstev iz EU.

Junija inflacija na letni ravni 1,4-odstotna

Cene življenjskih potrebščin so bile junija na letni ravni višje v povprečju za 1,4 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,6 odstotka, je sporočil državni statistični urad. Inflacija se je s tem v primerjavi z majem, ko je bila na letni ravni 2,1-odstotna, na mesečni pa 0,9-odstotna, junija nekoliko umirila.

Javnofinančni primanjkljaj v prvem četrtletju malenkost upadel

Zaradi ukrepov države za omilitev posledic epidemije covida-19 so slovenske javne finance tudi v prvem letošnjem četrtletju zaznale primanjkljaj, ki pa je bil malenkost manjši kot v zadnjem četrtletju lani. Znašal je 969 milijonov evrov oziroma 8,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je sporočil statistični urad.

Tuje neposredne naložbe lani višje za 2,4 odstotka

Tuje neposredne naložbe v Sloveniji so konec lanskega leta znašale 16,6 milijarde evrov in so se v primerjavi z letom prej povečale za 2,4 odstotka. V nasprotju z letom 2019, ko je bilo nekaj večjih prevzemov slovenskih družb, lani ni bilo večjih izstopajočih transakcij, ugotavlja Banka Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!