EU bo iz bančnega sistema SWIFT izključila sedem ruskih bank

Gospodarstvo 01. Mar 202221:19 > 22:214 komentarji
VTB banka
PROFIMEDIA

EU je sprejela odločitev, da bo iz bančnega sistema SWIFT izključila sedem ruskih bank, poroča Bloomberg. Med izključenimi sicer ne bo njihove največje Sberbanke. Ukrep bo začel veljati v sredo po objavi v uradnem listu.

Po tem, ko so evropski voditelji pred dnevi dosegli dogovor o izključitvi nekaterih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT, so se po poročanju Bloomberga določili, katere ruske banke bo doletela blokada. EU bo blokirala banko VTB, Bank Rosija, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank in VEB.RF. Na seznamu ruskih bank, ki jih bo doletela blokada, sicer ni največje Sberbanke in pa Gazprombank.

Prav tako je EU ruskima državnima medijema RT in Sputnik prepovedala oddajanje v povezavi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU. Omenjena ukrepa naj bi začela veljati v sredo po objavi v uradnem listu EU. Sprejeta sta bila, ko se je EU odločila okrepiti sankcije proti Moskvi kot odgovor na ruski napad na Ukrajino.

Kaj je SWIFT?

SWIFT je akronim za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (prevedeno podjetje ta globalne finančne telekomunikacije). Gre za združenje s sedežem v belgijskem mestu La Hulpe, južno od Bruslja, ki je bilo ustanovljeno leta 1973 na iniciativo 239 bank iz 15 večjih držav. Njegov namen je bil pohitriti medbančna plačila. SWIFT velja za nekakšen ‘bančni gmail’, torej za avtomatiziran sistem za pošiljanje sporočil o plačilih med bankami. SWIFT torej ne skrbi za prenos dejanskega denarja, temveč le informacije med dvema bankama. Danes je v sistem vključenih 11 tisoč finančnih institucij, ki realizirajo 42 milijonov sporočil o plačilih dnevno.

Komentari

Vaš komentar