Evropski komisar poudaril potrebo po investicijah v jedrske elektrarne

Jedrska elektrarna Krško NEK
Bobo

Evropska unija bo morala do leta 2050 vložiti 500 milijard evrov v jedrske elektrarne nove generacije, že obstoječe elektrarne pa potrebujejo 50 milijard do leta 2030, je za časnik Journal du Dimanche dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Thierry Breton meni tudi, da je načrt EU o klasifikaciji jedrske energije in zemeljskega plina kot zelenih virov energije pomemben korak k pridobivanju kapitala za investicije, povzema. EU se o tem predlogu trenutno posvetuje z državami članicami, pri čemer se znotraj unije pojavljajo nesoglasja o tem, ali so ti viri energije res trajnostni.

Francija je glavna zagovornica jedrske energije, ki je tudi glavni vir energije v tej državi. Sooča pa se z ostrim nasprotovanjem Avstrije in dvomi Nemčije, ki je trenutno v procesu zaustavljanja in zapiranja vseh svojih jedrskih elektrarn.

V predlogu je zapisano, da Evropska komisija meni, da “imata zemeljski plin in jedrska energija pomembno vlogo kot sredstvo za olajšanje prehoda na zeleno energetsko prihodnost, ki bo temeljila pretežno na obnovljivih virih”.

EU trenutno iz jedrskih elektrarn pridobiva 26 odstotkov vse svoje energije, vendar Breton ocenjuje, da se bo do leta 2050 ta delež zmanjšal na približno 15 odstotkov.

V predlogu EU je tudi navedeno, da je treba na področju jedrske energije uvesti ustrezne ukrepe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki in njihovo odlaganje. Poleg tega predlog zahteva, da se gradnja novih jedrskih elektrarn pogojuje z dovoljenji, izdanimi pred letom 2045, medtem ko bi morala biti dela za podaljšanje delovanja obstoječih elektrarn odobrena pred letom 2040.