Geoplin potrebuje vsaj 200 milijonov evrov. Ta mesec podpis pogodbe z Alžirci?

Gospodarstvo 06. Okt 202213:23 3 komentarji
Geoplin
Žiga Živulović jr./BOBO

Največji plinski trgovec Geoplin – ta v državo pripelje tri četrtine vsega plina, ki ga porabijo naša podjetja, zavodi in gospodinjstva, zaradi zmanjšanih dobav Gazproma in dragih kritnih nakupov potrebuje vsaj 200-milijonsko dokapitalizacijo. To naj bi izvedla država in s tem postala večinska lastnica. Še ta mesec bi lahko Geoplin sklenil pomembno pogodbo z alžirskim dobaviteljem Sonatrachom.

Država je 25-odstotna lastnica Geoplina, 75 odstotkov je v lasti Petrola. Kot smo pisali prejšnji teden, mora zaradi redukcij v dobavah ruskega plina Geoplin večji del plina za oskrbo slovenskih odjemalcev kupovati na trgu. Tu plin je, cena pa je visoka, zato bo Geoplin potreboval dokapitalizacijo.

Petrol je po navedbah finančnega ministra Klemna Boštjančiča pred kratkim Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja državni delež v plinskem trgovcu, obvestil o vrsti težav na energetskih trgih in potrebi po dokapitalizaciji, dopis pa je v vednost poslal tudi vladi. SDH namreč za dokapitalizacijo potrebuje soglasje vlade. Iz ministrovih besed je mogoče razumeti, da v vladi menijo, da bi jih Petrol in Geoplin lahko obvestila prej, da bi imeli več časa za odločanje.

Vlada se je danes na seji tako “seznanila s poslovnimi in likvidnostnimi tveganji” v podjetju. SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak, se zadnje dni po Boštjančičevih besedah “intenzivno seznanja s stanjem” v podjetju, preverja sklenjene pogodbe z dobavitelji in tudi odjemalci. Po tem bo vladi posredoval predlog sprememb letnega načrta upravljanja naložbe v Geoplinu, v okviru katere naj bi predlagal dokapitalizacijo. Na naše vprašanje, ali je že znano, kolikšne so potrebe Geoplina, je minister dejal, da bo potrebnih vsaj 200 milijonov evrov (vlada je sicer za dokapitalizacije v energetiki na stran dala 750 milijonov evrov). SDH preučuje različne možnosti. Vse aktivnosti bo vlada priglasila tudi Evropski komisiji.

Še ta mesec obnova pogodbe z Alžirci?

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je nadalje poudaril, da dogajanje v Geoplinu ne vpliva na oskrbo Slovenije s plinom, ki je bila do zdaj nemotena. Kot smo že večkrat pisali, je Geoplin v zadnji fazi sklepanja pogodbe z alžirskim dobaviteljem Sonatrachom. Na naše vprašanje, ali dogodki v zvezi z dokapitalizacijo vplivajo na tempo pogovorov, je Kumer dejal, da ne. Povedal je, da tečejo zunanjepolitične aktivnosti z Alžirijo, verjetno bo minister potoval v Alžir, in da bi lahko pogodbo podpisali še ta mesec.

Geoplin, kot smo že večkrat pisali, podrobnosti pogodbe z Alžirci ne razkriva, pravi, da gre za poslovno skrivnost. Neuradno pa naj bi pogodba predvidevala količine v višini 300 milijonov kubičnih metrov letno, kar je praviloma tretjina slovenske letne porabe. Cena ni znana, tako kot pri Gazpromu naj bi tudi tu metodologija vsebovala elemente borznih kotacij (kar pomeni, da je odvisna od borznih cen, ki so trenutno visoke). Geoplin naj bi si prizadeval, da plin na zahodni poti (prek Italije) steče v začetku prihodnjega leta.

“Enostranskih posegov države ne bo”

Petrol naj bi SDH že sporočil, da pri dokapitalizaciji ne namerava sodelovati. Če bi pri dokapitalizaciji sodeloval samo SDH, bi se temu primerno njegov delež povečal na večinskega in Geoplin bi bil podržavljen.

Premier Golob je pred tednom dni v državnem zboru omenjal možnost nacionalizacije po vzoru nemškega Uniperja. Tam vlada načrtuje 8-milijardno dokapitalizacijo trgovca Uniperja in hkraten odkup delnic od dosedanjega delničarja, finskega Fortuma. Ali bo pri nas Petrol privolil v dokapitalizacijo in izgubo večine v podjetju brez nadomestila, ni znano.

Boštjančič je dejal, da bo oblika ukrepa stvar dogovora na skupščini (ta naj bi bila konec meseca) ter da enostranskih posegov države ne bo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje