Han: Ministrstvo gospodarstva ne bo pustilo samega

Gospodarstvo 13. Jan 202315:53 3 komentarji
Matjaž Han
Borut Živulović/BOBO

Minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki bo po reorganizaciji vlade vodil ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, je uspešno prestal zaslišanje pred odborom za gospodarstvo. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo 10 poslancev, nihče ni bil proti. Han je sicer na zaslišanju izpostavil dosežke v tem mandatu. Poleg intenzivnega sodelovanja z gospodarstvom, tudi odpravo pri implementaciji evropske zakonodaje in pomoč pri premagovanju energetske krize. Gospodarstvo je po Hanovi oceni v dobri kondiciji, ob tem pa obljublja, da ministrstvo gospodarstva ne bo pustilo samega. Združitev resorjev gospodarstva, turizma in športa je ocenil za prelomno.

Gospodarsko ministrstvo se bo z reorganizacijo vlade preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, kar se kandidatu za ministra Matjažu Hanu zdi prelomno. “S povezavo teh treh stebrov lahko naredimo veliko sinergijskih učinkov,” je poudaril na zaslišanju pred matičnim odborom DZ za gospodarstvo.

Han se je v uvodu današnje predstavitve dotaknil prve polovice mandata in med poglavitnimi dosežki izpostavil intenzivno sodelovanje z gospodarstvom, odpravo kronične zamude pri implementaciji evropske zakonodaje in pomoč gospodarstvu pri premagovanju energetske krize.

Ob vstopu v novo leto so po njegovih besedah pričakovanja visoka. Govori se o recesiji in raznih katastrofah. “Vse napovedi kažejo na zahtevno leto. Sem po naravi optimist, zato ne bom tekmoval v črnih scenarijih. Razumem pa, kaj je moja naloga. Okoliščin, ki od zunaj prinašajo negotovost, ne morem spremeniti. Lahko pa poskrbimo za to, da bomo dobro pripravljeni,” je dejal.

Ministrstvo gospodarstva “ne bo pustilo samega”

Pomembno se mu zdi predvsem vzdrževati pogoje za dobro poslovanje gospodarstva. “Treba je spremljati stanje v posameznih panogah, saj vse ne bodo enako prizadete,” je dejal in pojasnil, da se na ministrstvu močno zanašajo na informacije, ki jih dobivajo od gospodarskih zbornic, saj se tako lahko po potrebi odzovejo.

Po Hanovi oceni je sicer gospodarstvo danes v razmeroma dobrem položaju. Podjetja še vedno razpolagajo z visoko likvidnostjo, vemo pa, da se naročila zmanjšujejo, je dejal in obljubil, da ministrstvo gospodarstva “ne bo pustilo samega”.

Matjaž Han
Borut Živulović/BOBO

S spremembami zakonodaje nameravajo izboljšati poslovno okolje, zmanjšati administrativne ovire, izboljšati učinkovitost postopkov in spodbujati transformacije podjetij.

Poudaril je tudi krepitev partnerstva med podjetniki, delavci in okoljem. “Primitivno logiko 19. stoletja, da imamo na eni strani grde kapitaliste, na drugi pa lene delavce, moramo dati na stran. Tega več ni,” je poudaril in da ni uspešnega podjetja brez zadovoljnih delavcev.

Kobilarno Lipica želijo okrepiti v enega nosilnih nacionalnih turističnih biserov

Na področju turizma je spomnil na novo strategijo panoge, sprejeto lani. Ta se osredotoča na dvig dodane vrednosti, boljšo kakovost storitev ter na trajnostna in avtentična doživetja. Napovedal je tudi pripravo akcijskega načrta za uresničevanje strategije.

Na ministrstvu med drugim pripravljajo zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o gostinstvu, pa tudi zakon o Kobilarni Lipica. Slednjo želijo po Hanovih besedah okrepiti v enega od nosilnih nacionalnih turističnih biserov.

Združitev gospodarstva in športa prelomna

Najpomembnejša novost na ministrstvu je šport. “Slovenijo v tujini poznajo kot manjšo državo, ampak globalno športno velesilo. Vsi ki spremljate, veste, kakšne rezultate naši športniki dosegajo,” je izpostavil Han. Športniki so, kot je dodal, največji promotorji Slovenije.

Matjaž Han
Borut Živulović/BOBO

“Odločitev, da šport prvič v zgodovini naše države povežemo z gospodarstvom in turizmom, je prelomna in jo razumem kot izziv in odlično priložnost za nadaljnji razvoj in utrditev Slovenije med najuspešnejšimi državami,” je poudaril kandidat za ministra. Po njegovih besedah bodo v sodelovanju z vsemi deležniki takoj pristopili k oblikovanju novega nacionalnega programa za šport do leta 2033. Na ministrstvu si tudi prizadevajo, da bodo v štirih letih dosegli podvojitev javnega denarja za šport. “Brez denarja ni dobrega športa,” je bil jasen.

Ocenjuje, da je povečanje sredstev za šport iz državnega proračuna nujno, tudi z interventnimi sredstvi in z različnimi mehanizmi prerazporejanja neposrednih izdatkov iz proračuna. Han je napovedal ponovno široko družbeno razpravo o možnosti za prerazporejanje denarja od prodaje srečk. “Smo se pa pripravljeni pogovarjati tudi o uvedbi tako imenovanega športnega evra oz. namenskega denarja za šport. Kultura ga ima, ceste ga imajo, ne vem, zakaj ga ne bi imel tudi šport,” je dejal. Pri prenovi in izgradnji športne infrastrukture bodo po njegovih besedah sledili željam in potrebam športnih organizacij, med drugim pa nameravajo vzpostaviti tudi sistem davčnih olajšav za vlaganje vanjo.

Člani odbora Hanovo kandidaturo podprli brez glasu proti

Člani odbora so Hanovo kandidaturo podprli brez glasu proti. Jožef Horvat (NSi) mu je obljubil, da bo imel pri dobrih rešitvah za gospodarstvo v NSi vedno sogovornika. Med drugim je pohvalil tudi davčne olajšave za donacije za šport, zanimal pa ga je Hanov pogled na davčno politiko in dvig minimalne plače.

“Kar se tiče davčnih sprememb v državi, mislim, da se moramo ne glede na to, katera vlada je, dogovoriti o tem, kakšno davčno politiko želimo imeti in kam želimo to državo umestiti,” je dejal Han. Po njegovih besedah je davčna obremenitev plač v Sloveniji velika, obstajajo pa drugi segmenti, kjer davki niso pravično pobrani. Ocenjuje, da je bolje počakati “kakšno leto”, se dogovoriti in sprejeti davčno politiko, nato pa jo je treba pustiti pri miru. “Mi to davčno politiko spreminjamo z vsako vlado, kar ni dobro,” je dejal.

Minimalna plača se mu medtem ne zdi problematična, je pa problem po njegovih besedah kompresija od minimalne do povprečne plače. “Moramo se pogovoriti o sistemu plač in obdavčitev. Moramo zagristi v to kislo jabolko, to je naša naloga,” je dejal. Suzano Lep Šimenko (SDS) je med drugim zanimalo, zakaj pri razpisih za vlaganje v javno turistično infrastrukturo ni razpisa, na katerega bi se lahko prijavile male občine. Kot je dejal Han, so se morali pri zadnjem razpisu držati programa, ki je začrtan v načrtu za okrevanje in odpornost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje