Hrvate bolj kot drugi zanima prvi blok krške nuklearke

Jedrska elektrarna Krško NEK
Bobo

Uradna komunikacija slovenske in hrvaške strani o jedrski elektrarni se trenutno osredotoča na podaljšanje življenjske dobe prvega bloka, je za N1 Zagreb dejal hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. O slovenski nameri, da bi gradila drugi blok, uradno niso obveščeni, je dejal, a poudaril, da so stabilni viri energije v hrvaškem interesu.

Čeprav je bilo zadnje dni v medijih veliko napisanega o vladnem pospešku projektu drugega bloka krške nuklearke, ki je v začetku tega tedna dobil energetsko dovoljenje ministrstva za infrastrukturo, je srednjeročno bolj pomembno vprašanje podaljšanja obratovanja obstoječega bloka.

O tem hrvaška in slovenska stran redno komunicirata, je danes dejal hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. Elektroenergetska družba Hrvatska elektroprivreda (HEP) je namreč polovična lastnica prvega bloka, ki južnim sosedom pokriva desetino potreb po elektriki.

Trenutno ima elektrarna v Krškem dovoljenje za obratovanje do leta 2023, a ga želijo podaljšati za 20 let (do leta 2043). Vlogo so podali leta 2016. Agencija RS za okolje (Arso) je sprva odločila, da za podaljšanje delovanja presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno dovoljenje nista potrebna, po pritožbi nevladnih organizacij in kasneje sodbi upravnega sodišča pa je odločitev spremenila. Lani jeseni je izdala sklep, da mora podjetje NEK za podaljšanje obratovalne dobe izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

V Krškem analizirajo okoljske vplive

Na Arso so nam povedali, da do zdaj vloge za okoljevarstveno soglasje niso prejeli. Gen energija je prejšnji teden ob izdaji letnega poročila sporočila, da je trenutno v izdelavi poročilo o vplivih na okolje (ki bo, kot napisano, priloga vlogi za okoljevarstveno soglasje).

Ker gre za dolgotrajni postopek, je vprašanje, ali bo podaljšanje odobreno do leta 2023. Če se uresniči najbolj pesimističen scenarij in NEK do leta 2023 ne dobi potrebnih dovoljenj, bo morala jedrsko elektrarno, ki Sloveniji zagotavlja petino potrebne elektrike, ustaviti.

Ćorić je, kot napisano, dejal, da so redno v stiku s Slovenijo glede tega vprašanja, ni pa komentiral, ali jih dogajanje skrbi.

Stabilni viri v interesu Hrvaške

Ker je Hrvaška solastnica obstoječega, prvega bloka krške nuklearke, je na mestu vprašanje, ali bi južne sosede zanimala tudi lastniška udeležba in sofinanciranje gradnje drugega bloka ter kasneje souporaba elektrike, ki bi jo tam proizvedli.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je v ponedeljek sporočil, da je ministrstvo podelilo energetsko dovoljenje Gen energiji za projekt gradnje drugega bloka, je dejal, da to še ne pomeni, da ta dejansko bo in da je za pripravo finančne konstrukcije še veliko časa. Obenem pa je že povedal, da vlada ne nasprotuje udeležbi tujih držav oziroma tujih vlagateljev.

Ćorič je danes za N1 dejal, da mora Slovenija narediti še nekaj korakov pred odločitvijo o financiranju (prvi je umeščanje v prostor). “Ali bomo sofinancirali drugi blok, bomo odločali, ko bodo razrešena nekatera odprta vprašanja, v vsakem primeru pa so stabilni viri električne energije v hrvaškem interesu.” Pristavil pa je, da bi šlo za milijardni vložek.