Hrvati v prepoved izvoza plina, tudi za nas?

Plin
Žiga Živulović jr./BOBO

Hrvaška vlada Andreja Plenkovića bo danes na seji odločala o prepovedi izvoza zemeljskega plina, je napovedal gospodarski minister Davor Filipović. To je storil po sestanku z vodstvom Ine, ki jo pretresa afera o oškodovanju pri trgovanju s plinom. Z embargom na plin Hrvati verjetno v prvi vrsti želijo ustaviti dobave plina Madžarski, ki je prek Mola tudi največja lastnica Ine, a bi lahko vplival tudi na nas. V Geoplinu pravijo, da od Ine ne kupujejo plina, postavlja pa se vprašanje, kaj embargo pomeni za morebitno dostopnost plina s krškega LNG terminala ter izvajanje solidarnostnega sporazuma z južnimi sosedi.

Vrh Ine zadnja dva tedna pretresa afera s prodajo zemeljskega plina. Policija je namreč konec avgusta pridržala več ljudi zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja. Med osumljenimi pa je po poročanju hrvaških medijev tudi direktor oddelka Ine za zemeljski plin Damir Škugor, sicer član HDZ.

Uprava hrvaške naftne družbe, katere največji lastnik je z 49 odstotki madžarski MOL, odstotek manj pa ima hrvaška država, se je posledično znašla v nemilosti vlade zaradi spornih poslov s plinom. Včeraj je predsednik uprave Sandor Fasimon ponudil odstop.

Vlada Andreja Plenkovića pa očitno želi močneje vplivati na prodajno politiko Ine. Kam ta prodaja zemeljski plin, ni znano. Včeraj je gospodarski minister Davor Filipović napovedal, da bo vlada danes obravnavala predlog za prepoved izvoza plina. Nekateri mediji so poročali, da naj bi šlo za prepoved izvoza za Ino (ta bo po besedah ministra letos proizvedla 703 milijone kubičnih metrov plina), drugi pa, da za vse trgovce.

Gre za potezo, ki je verjetno del političnega obračunavanja med Hrvati in Madžari, lahko pa bi vplivala tudi na Slovenijo. V našem največjem plinskem trgovcu Geoplinu sicer pravijo, da od Ine ne kupujejo plina, a Slovenija se je nadejala, da bi lahko kupovala količine utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) s terminala v Omišalju na Krku. Če Hrvaška uvedel vseobsegajoč embargo na plin, bi bile te količine za slovenske trgovce nedostopne, kar pomeni manjšo izbiro.

Prav tako je v postopku ratifikacije sporazum o solidarnostnih dobavah plina s Hrvaško, ki je sicer predviden le za krizne razmere (torej v primeru pomanjkanja plina). Ali lahko hrvaški embargo na plin vpliva na slovensko oskrbo, smo vprašali ministrstvo za infrastrukturo, odgovor čakamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.