Inflacija spet višja, hrana se še vedno draži

hrana podražitev trgovina cena
Profimedia

V zadnjem letu so se cene zvišale za 10,4 odstotka, kažejo danes objavljeni statistični podatki o marčevski inflaciji, ki je odstotno točko višja kot februarja. Še vedno se draži hrana, tokrat pa so inflacijo zvišale tudi višje cene električne energije.

Slovenska letna inflacija se je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije marca zvišala za eno odstotno točko v primerjavi s februarjem. Harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin (HICŽP), ki omogoča primerjavo z drugimi členicami Evropske unije (EU) je končal pri 10,4 odstotka (februarja 9,4 odstotka).

K visoki letni inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in tudi električne energije zaradi delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, uvedenih marca lani. Tako so se cene v kategoriji hrane in brezalkoholnih pijač dvignile za 19,6 odstotka, v kategoriji ‘stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo’ pa za 22,8 odstotka.

Visoka, 49-odstotna rast cen električne energije pa je bila med drugim posledica delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, uvedenih pred letom dni, in je inflacijo zvišala za 1,2 odstotne točke.

Mesečno inflacijo, ki je znašala 0,5 odstotka, je zvišala sezonska zamenjava kolekcije oblačil in obutve, znižali pa so jo cenejši počitniški paketi, ugotavlja statistični urad.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.