Pečečnik povedal, kaj bo naredil z denarjem od kupnine

Gospodarstvo 11. Jun 202219:14 > 19:30 15 komentarjev
Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Podjetnik Joc Pečečnik je pred dnevi prodal svoje podjetje Interblock, ki se ukvarja z izdelovanjem igralniških naprav. Nov lastnik je ameriško-kanadski sklad, ki naj bi neuradno za podjetje odštel 300 milijonov evrov. Z denarjem bo naredil sklad za zaposlene, vlagal bo v golf, pripravljal pa je tudi "sedem stebrov, ki bi jih investiral v Sloveniji". A kot pravi, je vedno manj prepričan, da bo to tudi storil.

Podjetnik Joc Pečečnik je danes gostoval v oddaji Ena na ena z Urošem Slakom, kjer je beseda med drugim tekla tudi o prodaji podjetja Interblock. Za kakšno ceno je podjetje prodal družbi s sedežem na Kajmanskih otokih, Pečečnik ni želel razkriti, neuradno gre za okoli 300 milijonov evrov. “Podatek ni pomemben, saj gre pri plačilu celotnega zneska za večfazne pogoje.” Po besedah Pečečnika prodaja ni bila težka, ob tem je poudaril, da se večina zaposlenih zaveda, da gre za vrhunsko potezo. “Celo življenje sem živel s hipotekami,” je še poudaril Pečečnik in dodal, da je Interblock postal globalno podjetje, ki obvladuje 62 odstotkov trga, bančni sistem v Sloveniji pa Interblocku ni več zmožen zagotavljati dovolj sredstev za nadaljnjo rast.

Iz deleža kupnine bo Pečečnik med drugim ustanovil sklad za zaposlene v Interblocku, največji tovrstni sklad v Sloveniji, in sicer z namenom, da bodo tudi zaposleni v podjetju “imeli nekaj od njegove prodaje”. Pečečnik je sicer že pred petnajstimi leti v oddaji Trenja omenil, da bo zaposlenim namenil denar, danes je v oddaji Ena na ena dejal, da jim ni dolžan ničesar, saj jih je že zadnjih 50 let korektno in pošteno nagrajeval. Interblockovi zaposleni so imeli tudi petkrat višje plače, kot je primerno za njihovo stopnjo izobrazbe, prav tako se je kolektiv izobraževal v podjetju, kar pomeni, da je za njihove napake plačeval Pečečnik sam. Mnogi so bili, tako Pečečnik, povabljeni tudi k solastništvu, a nihče ni pristopil, saj so se vsi bali Pečečnikovih “drznih načrtov” ter neposredne odgovornosti, ki bi jo nosili, če bi načrti splavali po vodi.

“Lažje bom šel spat, če bodo tudi moji najožji sodelavci, s katerimi imamo praktično družinske vezi, nekaj od moje zgodbe,” je poudaril Pečečnik in dodal, da bodo zaposleni tako celo življenje neke rente. Na vprašanje, zakaj jim ne bi raje namenil denarja, kot je to za svoje zaposlene storil Ivo Boscarol, pa je Pečečnik odvrnil, da se mu to ne zdi ustrezna rešitev. “Dajanje denarja zaposlenim se mi zdi popolnoma neprimerna rešitev, saj od vsakega zneska, ki ga namenim zaposlenim, država pobere 60 odstotkov,” je poudaril Pečečnik in dodal, da se mu to osebno zdi kraja. Zato bodo tako oblikovali sklad, iz katerega bodo zaposleni prejemali dividende. Te so namreč obdavčene le 25-odstotno.

Kam bo šla kupnina?

Po besedah Pečečnika bo del kupnine dal na stran za družno, prav tako je “entuziastično pripravljal sedem stebrov, ki bi jih investiral v Sloveniji”, a je vedno manj prepričan, da bo to storil, je dejal. “Ni me strah koalicijske pogodbe, a način, na katerega nova vlada izraža svoj pogled na podjetništvo, na to, da ustvarjamo, ni ustrezen,” je dejal Pečečnik.

“Če bi država skrbela, da bi bilo v Sloveniji 5 odstotkov takih ljudi, kot sem jaz, ki naredimo iz praktično nič nekaj stomilijonsko podjetje, potem bi bila naša država najbogatejša na svetu,” je še poudaril Pečečnik. Dodal je, da se vse prepogosto pojavlja pavšalno mnenje, da so podjetniki, kot je on, le bogataši, ki imajo denar, ki je padel z neba. “Nihče ne vidi truda, ki ga podjetnik vloži v svoje delo,” je še poudaril in dodal, da v takem okolju lahko “državi pomaga samo še bog”.

Pečečnik se je sicer strinjal, da je absolutno prav, da tisti z večjimi prihodki prispevajo več, a da so tudi na tem področju določene omejitve. “Ravno ko je podjetništvo zaživelo, so davki višji in vračamo se v stare dneve strahu, kjer imajo tisti, ki ne prinašajo k skupnemu budžetu, najmočnejši glas”, je dejal. Tiste pa, ki pripomorejo k državni blagajni, se, tako Pečečnik, označuje za barabe. “Kapital je zelo plašna ptica, vsi delajo internacionalno, selitev podjetij v tujino pa je nadvse enostavna,” je še poudaril in dodal, da če delo ne bo vrednota, ki bi jo zasledovali, prihodnosti kaže slabo.

Na vprašanje, ali bo še vlagal v šport, je rekel, da v nogomet ne več, saj je preveč povezal s stadionom. Ima pa trenutno načrte, povezane z golfom. Rad bi denimo podprl tudi našo mlado golfistko Pio Babnik ter Slovenijo jasno umestil na zemljevid svetovnih golf destinacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje