Po paničnem nakupovanju goriva Madžari odpravili kapico

Gospodarstvo 07. Dec 202209:44
Mol, Madžarska
Foto: Marton Monus/REUTERS

Madžarska je odpravila kapico na ceno goriv. Za ta korak se je odločila po paničnem nakupovanju goriva in dolgih vrstah na bencinskih servisih, ki so sledili zmanjšanemu uvozu in vzdrževalnim delom na eni od rafinerij MOL.

Cene goriva na Madžarskem ne bodo več omejene, potem ko sta manjši uvoz in mrzlično nakupovanje na bencinskih servisih povzročila dolge kolone in pomanjkanje goriva po državi, je sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas. Vlada tako odpravlja kapico na ceno goriva, ki je bila v veljavi leto dni.

Orbanova vlada je odločitev sprejela na pobudo energetskega giganta MOL, ki je menil, da so “razmere kritične”. Na mnogih bencinskih servisih nekatera točilna mesta niso delovala, brez goriva pa naj bi ostala približno četrtina točilnih mest MOL, navaja STA.

Obdobje kapice, ki je bilo večkrat podaljšano, bi se sicer izteklo konec meseca decembra, navaja tiskovna agencija Reuters.

“Nismo mogli čakati dlje, saj je to edini način za zagotavljanje dobave,” je novinarjem povedal Gulyas, ob njem pa je bil predsednik uprave MOL Zsolt Hernadi. Kot je še dejal Gulyas, so se uresničile bojazni vlade – sankcije zoper Rusijo, ki zadevajo nafto, ki so v veljavi od ponedeljka, so “povzročile opazne motnje v madžarski dobavi goriva”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odprava kapice bo po Gulyasovih besedah spodbudila inflacijo, ki je oktobra že presegla 21 odstotkov, kar pomeni najvišjo inflacijo po letu 1996 in tretjo najvišjo na območju Evropske unije.

Družba MOL je pred tem v torek sporočila, da je edina rešitev za ublažitev resnega pomanjkanja goriva ustvarjanje pogojev za večji uvoz. MOL namreč ni (bil) zmožen povečati uvoza zaradi vzdrževalnih del na rafineriji Donava, ki obratuje na 50–55 odstotkov zmogljivosti. Poleg tega so v madžarskem Združenju neodvisnih bencinskih servisov (FBSZ) poudarili, da vse težave izvirajo iz cenovne kapice za gorivo, zaradi katere so tuje družbe zmanjšale pošiljke goriva na Madžarsko. “Cenovno kapico je treba ukiniti,” so po navedbah STA poudarili v FBSZ.

Novembra lani, nekaj mesecev pred marčevskimi parlamentarnimi volitvami, je madžarska vlada ceno 95-oktanskega bencina določila pri največ 1,17 evra za liter. Od julija je bilo gorivo po zamejeni ceni dostopno madžarskim voznikom zasebnih avtomobilov, lastnikom kmetijskih vozil in taksistom, še navaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar