Povračilo škode: v ujmi prizadetim podjetjem se izteka čas za predložilo dokazil

Gospodarstvo 22. Apr 202407:20 0 komentarjev
savinja, poplave 2023
Savinja pri Ljubnu ob Savinji. (PROFIMEDIA)

Podjetja imajo le še danes čas, da predložijo dokazila o dejanski škodi v katastrofalnih poplavah avgusta lani. Če tega ne bodo storila, bodo morali vrniti prejeta predplačila.

Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi in zadruge, ki so utrpeli škodo v katastrofalnih poplavah v začetku lanskega avgusta, bodo prejeli odškodnino v višini 45 odstotkov dokazane škode, če niso imeli sklenjenega ustreznega zavarovanja, oziroma v višini 60 odstotkov, če so zavarovanje imeli.

Na gospodarskem ministrstvu so prejšnji teden opozorili, da oškodovanci, ki do roka – prvotni rok 22. marec je bil podaljšan za en mesec – ne bodo posredovali vloge in ustreznih dokazil o nastali škodi, ne bodo upravičeni do sredstev za odpravo posledic škode.

Za tiste oškodovance, ki so že prejeli predplačilo nastale škode, pa je posredovanje dokazil še posebej pomembno. Če dokazil ne bodo posredovali, bodo na ministrstvu skladno z odločbo, s katero je bilo dodeljeno predplačilo sredstev, začeli s postopkom za ugotovitev utemeljenosti izplačanega predplačila.

“Če ne bomo prejeli ustreznih dokazil, bodo ti upravičenci morali vrniti prejeta predplačila,” so izpostavili na ministrstvu.

V primeru utemeljenih razlogov, da oškodovanec v roku ne more predložiti zahtevanih dokazil, lahko na ministrstvo prek elektronskega naslova [email protected] do ponedeljka naslovi prošnjo za podaljšanje roka.

Program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah in plazovih lanskega avgusta je skupaj vreden 230 milijonov evrov, država pa je na podlagi predhodnega programa izplačala za 35,4 milijona evrov predplačil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!