Lufthansa in piloti dosegli dogovor glede plač, stavka preklicana

Gospodarstvo 06. Sep 202210:33 > 16:55 0 komentarjev
Lutfhansa
PROFIMEDIA

Nemška Lufthansa je s piloti dosegla dogovor glede dviga plač, so sporočili iz sindikata Vereinigung Cockpit (VC). Stavka, ki jo je sindikat napovedal za sredo, je tako preklicana, poročajo agencije.

V sindikatu podrobnosti dogovora z Lufthansinim vodstvom še niso predstavili, so pa ves čas zahtevali 5,5-odstotno zvišanje plač do konca leta, samodejno nadomestilo za inflacijo in prilagoditev plačne lestvice.

Po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sta pogajalski strani danes dosegli delno rešitev, o obsežnem svežnju finančnih in strukturnih vprašanj pa bodo podrobnosti dorekli v prihodnjih dneh.

Pri Lufthansi vsebine dogovora še ne želijo komentirati, so pa ocenili finančni učinek zahtev sindikata. Ti naj bi se odrazili v 40-odstotnem povišanju stroškov dela, kar bi znašalo 900 milijonov evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Lufthansini piloti so prejšnji petek stavkali, zaradi česar je morala družba odpovedati skoraj vse lete iz Frankfurta in Münchna. Prizadetih je bilo 130.000 potnikov, odpovedana sta bila tudi leta med Brnikom in Frankfurtom.

Danes zjutraj so iz sindikata sporočili, da bodo piloti z dela odkorakali tudi v sredo, novi stavki pa bi se lahko Lufthansa izognila z “resno ponudbo”. Kmalu zatem je vodstvo letalskega prevoznika v odzivu dejalo, da bodo sindikatu na nujnih pogajanjih čez dan predstavili “boljšo ponudbo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!