Lukić opozarja: Vlada želi kršitve turških delavcev pomesti pod preprogo

Gospodarstvo 25. Jan 202414:07 > 16:36 2 komentarja
Delavci 2TDK
Foto: BOBO

Potem ko je vlada kljub drugačnemu pozivu Delavske svetovalnice sklenila, da se vloge za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo tujcem, ki se bodo zaposlili pri turški družbi Yapi Merkezi, obravnavajo prednostno, na infrastrukturnem ministrstvu zatrjujejo, da imajo ničelno toleranco do kršitev delavskih pravic.

Na infrastrukturnem ministrstvu so po seji vlade pojasnili, da bo pri izgradnji drugega tira Divača-Koper delalo večje število tujcev, ki se bodo zaposlili pri izvajalcu del Yapi Merkezi.

To podjetje bo pri pristojnih upravnih enotah za svoje zaposlene vlagalo prošnje za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo v Sloveniji, a se boji, da delovna dovoljenja ne bodo izdana dovolj hitro, da bi jim to omogočilo opravljanje del v pogodbenih rokih, so pojasnili na ministrstvu.

Skladno s tem je vlada danes sprejela sklep, s katerim se ugotavlja javni interes Slovenije, da se vloge za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo turškim delavcem na projektu drugi tir obravnava prednostno.

Lukić pozval, naj se sklep zavrne: “Vlada želi kršitve pomesti pod preprogo”

V Delavski svetovalnici so sicer danes vlado pozvali, naj predlog tega sklepa zavrne, saj da se na ta način pometa pod preprogo kršitve pravic turških delavcev iz podjetja Türkcan, podizvajalca Yapija Merkezija, ki so mesečno delali od 300 do 372 ur, pri čemer za svoje delo niso bili plačani v celoti. V svetovalnici so se zato jeseni odločili za kazensko ovadbo tako zoper Türkcan kot tudi Yapi Merkezi, pristojne institucije pa so pozvali k ukrepanju.

Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom, v svetovalnici pa se bojijo, da hoče vlada “stvari pomesti pod preprogo”. “Prav tako je hkrati očitno, da hoče država kar privabiti nove delavce v izgradnjo drugega tira, in to kar v imenu ‘javnega interesa’, medtem ko se predhodne delavce na istem drugem tiru očitno pošilja nazaj v Turčijo, ne da bi se jim v celoti poravnale njihove terjatve,” je danes posvaril vodja svetovalnice Goran Lukić.

Goran Lukić
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ministrstvo: “To ni res”

Na ministrstvu za infrastrukturo zanikajo, da gre za pometanje zgodbe pod preprogo. “Ravno nasprotno. Prav hitra obravnava in izdajanje večjega števila delovnih dovoljenj za delo na projektu vidimo kot ukrep, ki bo preprečil, da bi izvajalec imel kakršnokoli motivacijo, da bi se zatekal k nezakonitim in etično spornim praksam, ki bi vodile do kršitve pravic delavcev, zlasti pravice do počitka in pravice do ustreznega plačila za opravljeno delo,” so zapisali v odzivu.

Ob tem so zatrdili, da imajo ničelno toleranco do kakršnihkoli kršitev pravic delavcev – ne glede na pomembnost projekta.

“Naj ob tem poudarimo, da se sedanje vodstvo ministrstva ves čas zaveda pomena spoštovanja pravic delavcev, zato od investitorja projekta že vse od začetka dosledno zahteva, da ustrezne klavzule o spoštovanju teh pravic vključi v pogodbe z izvajalci gradbenih in drugih del,” so podčrtali.

Pojasnili so še, da so novi kadri potrebni zaradi odhoda odhoda Türkcanovih delavcev, da se bodo lahko dela na projektu nadaljevala nemoteno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje