Turški podjetji, ki sodelujeta pri drugem tiru, pod lupo delovne inšpekcije

Slovenija 04. Dec 202209:16 > 21:55 0 komentarjev
Yapi Merkezi
Valter Leban /BOBO

Inšpektorat RS za delo je potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim prav tako turškim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij. V podjetju Yapı Merkezi odločno zavračajo očitke.

Kot izhaja iz pisma, pod katerega so se podpisali “zaskrbljeni državljani”, sta najmanj dva od delavcev prisilno odšla nazaj v Turčijo, “saj jih je delodajalec odpustil in prisilil podpisati razne papirje, da se s tem strinjajo, čeprav se niso”. Avtorji pisma so prepričani, da je do odpuščanj prišlo, da bi se delavce utišalo. Odpuščeni delavci naj bi namreč junija izvedli enodnevno stavko, ker jim delodajalec ni izplačal plač.

“Menimo, da je početje delodajalca nepošteno do delavcev, prav tako pa njihovo početje o odpovedi zaposlenim in izsiljevanju podpisa kaže na to, da so globoko prekoračili zakonsko določene ukrepe, ki jih lahko neko podjetje uvede proti svojim zaposlenim, ker so stavkali oz. ustavili delo in zahtevali svoje zaslužke. Nenazadnje so zaradi teh tudi prišli delat v tujo državo,” piše v pismu z naslovom Odrezane glave drugega tira.

“Zaskrbljeni državljani” zahtevajo, da delodajalci prizadete delavce nemudoma pripeljejo nazaj v Slovenijo, kar da si tudi želijo.

Inšpektor potrdil, da potekajo postopki

Upajo tudi, da bo prišlo do kaznovanja obeh turških podjetij, saj da je bila kršena slovenska zakonodaja. “Prav tako naprošamo, da se do razrešitve problema s strani upravne enote prekine izdajo novih viz, ker do njih niso upravičeni, saj so nezakonito odpustili delavce,” so še navedli avtorji pisma.

Na pristojnem inšpektoratu so potrdili, da so postopki zoper podjetji v teku. Ker še niso zaključeni, več informacij niso mogli posredovati.

V podjetju zanikajo očitke

Iz podjetja Yapı Merkezi so sporočili, da očitke odločno zavračajo. “Yapi Merkezi vse svoje obveznosti do svojih zaposlenih plačuje redno in skladno z zakonodajo. Opozarjamo, da je vir glede navedenih očitkov anonimno pismo in da je potrebno biti pri takih virih zadržan in da bo relevantne ugotovitve glede omenjenih navedb lahko podala le zato pristojna inšpekcija, ki zadevo proučuje. Za Yapı Merkezi zagotovo lahko trdimo, da poslujemo skladno z zakonodajo in spoštujemo vse delovnopravne predpise,” so zapisali. Dodali so, da glede podizvajalcev, v tem primeru podjetja Türkcan Yapı, ne morejo podati nobenih izjav, ker to ni v njihovi pristojnosti, saj gre za drugo podjetje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!