Minister Kumer: “Podjetja si že lahko zagotovijo nižje cene plina za 2024”

Gospodarstvo 20. Jan 202315:18 1 komentar
energetska kriza, ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

Minister za gospodarstvo Bojan Kumer je po sestanku s predstavniki gospodarstva povedal, da so razmere na področju cen energentov trenutno ugodne. "Pri cenah plina smo denimo na precej nižjih ravneh - tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene plina za 2024," je poudaril minister.

Razmere na področju cen energentov, kot je zemeljski plin, so trenutno ugodne, tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene za leto 2024, je po sestanku s predstavniki gospodarstva dejal minister Bojan Kumer. Že zdaj se je treba usmeriti v to, kako čim bolje zagotoviti konkurenčnost za 2024, pravi.

Na sestanku posebne vladne delovne skupine, v kateri so predstavniki ministrstva, pristojnega za energijo, ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, ter predstavniki gospodarskih organizacij, so udeleženci namreč naredili pregled preteklega leta in trenutnega stanja. Osrednja točka sestanka pa so bili obeti za naprej, je dejal Kumer.

Na sestanku sta sodelovala tudi predstavnika obeh energetskih stebrov, generalni direktor Gen energije Dejan Paravan in generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Tomaž Štokelj. Vsak s svoje strani sta predstavila možne scenarije za naprej. “Ugotovitev je bila, da so razmere ugodne – pri cenah plina smo denimo na precej nižjih ravneh – tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene plina za 2024,” je poudaril Kumer.

Gospodarstvenikom so zagotovili, da so slovenska energetska podjetja pripravljena na oskrbo. Po Kumrovih besedah se točka preloma dogaja zdaj in za slovenske odjemalce bi radi zagotovili slovensko proizvodnjo. Obenem je poudaril, da so cene trenutno nižje od zamejenih. “Govorimo o cenah brez pomoči. Naše sporočilo je, da trenutne tržne razmere omogočajo, da smo odgovorni. Pravočasno lahko storimo vse, kar je v naši skupni moči, da ne bo treba obremenjevati državnega proračuna, če slučajno podjetja ne bodo podpisala pogodb in bodo konec letošnjega leta spet prišla po pomoč, če bo cena ponovno narasla,” je opozoril Kumer.

Cene energentov na svetovnih trgih sicer še naprej padajo, pri čemer se poraja vprašanje, ali se podjetjem morda splača še nekoliko počakati s sklepanjem pogodb. Kumer je ob tem spomnil, da je vlada lani nekaj časa odsvetovala sklepanje pogodb, ker so čakali, da se uredi več stvari tako na nacionalni kot evropski ravni.

Bojan Kumer, ministrstvo za infrastrukturo, minister
BOBO

Določene stvari bo treba urediti tudi letos, a gre pri tem po besedah ministra za manjše zadeve. “Predvsem pa se moramo že zdaj, ko je pred nami še vse leto, usmeriti v to, kako čim bolje zagotoviti konkurenčnost za 2024. To pomeni, da naj podjetja od vlade ne pričakujejo usmeritev, ali naj sklepajo pogodbe ali ne,” je izpostavil. Osnovna funkcija podjetij – tako kot je bila pred krizo – je namreč tudi to, da obvladujejo tveganja v skladu z nabavnimi politikami, je poudaril.

Na sestanku je minister dobil občutek, da so gospodarstveniki te informacije sprejeli pozitivno in da si želijo še bolj odprto komunikacijo s sekcijo za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije. Zato bodo organizirali tudi širši sestanek, je še napovedal Kumer.

Iskanje rešitev za znižanje cen daljinskega ogrevanja

Minister Kumer se je v četrtek sestal z župani nekaterih občin, so povedali na ministrstvu, ki bo skušalo poiskati ustrezno rešitev in ki bi lahko pri daljinskem ogrevanju na podlagi zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije poseglo v variabilni del (končne) cene toplote.

Minister je na sestanek povabil tudi predstavnike Agencije za energijo, da bi skupaj pregledali podatke, zakaj je do te situacije prišlo. “Zdaj natančno pregledujemo podatke in ugotavljamo, ali so bile vse cene znižanega vhodnega energenta pravilno upoštevane. Če bo treba, bo vlada dodatno ukrepala, po potrebi tudi pri zamejitvi cen toplote na izhodnem delu,” je za STA pojasnil Kumer.

Ob tem je poudaril, da so sistemi daljinskega ogrevanja večinoma v občinski lasti in da ima vlada na tem področju omejene pristojnosti. “Želimo pa, da se breme teh gospodarskih družb porazdeli ne samo na državni proračun, temveč da so tudi oni sami učinkoviti in da določeno učinkovitost prevzamejo nase,” je dejal. Če bodo vsi ukrepi, ki so jih opredelili na četrtkovem sestanku, obveljali, potem bi se to moralo pokazati v znižanju stroškov ogrevanja, je prepričan Kumer.

Vlada je konec oktobra zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki kot vhodni energent v pretežni meri uporabljajo zemeljski plin. Zamejitev cen v poštev pride predvsem v sistemih v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je sicer odjem toplote iz daljinskega ogrevanja druga storitev kot nakup zemeljskega plina za lastno uporabo, saj imajo uporabniki daljinskega ogrevanja tudi strošek z nakupom in vzdrževanjem lastnih peči, v katerih plin pretvorijo v toploto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje