Na ljubljansko letališče se znova vrača tudi British Airways

Gospodarstvo 24. Maj 202210:14 > 10:29 0 komentarjev
British Airways
Borut Živulović/BOBO

Britanski nacionalni prevoznik British Airways bo danes znova vzpostavil lete z ljubljanskega letališča na londonski Heathrow. Povezavo bo v primerjavi s preteklo sezono okrepil, in sicer z zgodnejšim začetkom in pogostejšim letenjem. Tudi sicer se promet na ljubljanskem letališču po velikem padcu zaradi pandemije znova krepi.

British Airways bo na eno največjih prometnih vozlišč na svetu ponujal pet letov tedensko, s popoldanskim odhodom vsak torek in sredo ter večernimi leti ob petkih, sobotah in nedeljah. Lete bo opravljal z letaloma Airbus A320 in A321, so danes sporočili iz Fraporta Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

“Veseli smo, da British Airways letenje v tej poletni sezoni začenja že tako zgodaj in bo ves čas povezave ponujal pet tedenskih frekvenc. Predstavlja dobrodošlo pridobitev naše mreže letov,” je izpostavila poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel. Pričakuje močno povpraševanje za lete v obe smeri, tako s strani turistov, ki bodo odkrivali lepote Slovenije, kot potnikov, ki se bodo odpravljali raziskovat Veliko Britanijo.

Poleg prevoznika British Airways lete v London z ljubljanskega letališča ponujata tudi dva nizkostroškovna prevoznika. Wizz Air trikrat tedensko leti na Luton, Easyjet pa šestkrat tedensko na Gatwick.

Lete z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana trenutno ponuja še 12 drugih letalskih prevoznikov, v poletnem voznem redu pa pričakujejo tudi vzpostavitev letov prevoznika Israir v Tel Aviv in Air Montenegro v Tivat. Slednji že leti trikrat tedensko iz Ljubljane v Podgorico.

Air Serbia leti enajstkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš, Turkish Airlines desetkrat tedensko v Istanbul, flydubai štirikrat tedensko v Dubaj, LOT Polish Airlines pa šestkrat tedensko v Varšavo.

Največ letov z Brnika opravi Lufthansa

Najpogosteje z Brnika leti Lufthansa, in sicer dvakrat dnevno v Frankfurt ter dnevno v München. Swiss International Airlines leti dnevno v Zürich, Air France pa v Pariz. V Pariz dvakrat tedensko leti še Transavia France, Transavia pa trikrat tedensko v Amsterdam. V Bruselj petkrat tedensko leti Brussels Airlines, dvakrat pa Wizz Air.

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen in nadaljuje se pozitiven trend rasti števila potnikov. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je prek Brnika potovalo skoraj 200.000 potnikov, kar je sedemkrat več kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Fraporta Slovenija.

Terminal Brnik
N1

Kot so pojasnili, znatnejše okrevanje prometa v zadnjih mesecih spodbuja sproščanje vstopnih omejitev v evropskih državah in po svetu ter s tem povezano okrepljeno povpraševanje po letih. V aprilu je bila večja rast tudi na račun močnega začetka čarterske sezone.

Realiziran potniški promet v prvih štirih mesecih dosega 40 odstotkov obsega prometa iz primerljivega obdobja v letu 2019, pred nastopom pandemije covida-19. Stopnja okrevanja sledi napovedim Fraporta Slovenija iz konca preteklega leta in je, kot so poudarili, primerljiva z okrevanjem mednarodnega letalskega prometa drugod po Evropi.

V primerjavi z nekaterimi drugimi letališči je sicer rast potniškega prometa na ljubljanskem letališču počasnejša, vendar ta letališča po strukturi prometa niso primerljiva z Brnikom. V Sloveniji nimamo masovnih turističnih produktov, zdomskega prometa in notranjih letov, so pojasnili v Fraportu Slovenija.

Na predkoronsko raven do leta 2026

Po trenutnih napovedih bo prek ljubljanskega letališča letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar predstavlja 104 odstotke več kot lani, vendar še vedno 49 odstotkov manj kot leta 2019. Po napovedih združenja letališč ACI World bo promet na predkoronske ravni okreval do leta 2026. Takšna so ob ugodnih okoliščinah pričakovanja tudi za ljubljansko letališče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!