Naftni velikan ExxonMobil sklenil največji letošnji prevzem

logo naftnih podjetij ExxonMobil in Pioneer
Foto: PROFIMEDIA

Ameriško naftno podjetje ExxonMobil je za slabih 60 milijard dolarjev (56 milijard evrov) kupilo tekmeca Pioneer Natural Resources, kar je največji Exxonov prevzem v 25 letih. S tem bo družba postala največji proizvajalec nafte v Permskem bazenu v ZDA, največjem nahajališču skrilavca na svetu.

Naftni velikan ExxonMobil bo za 59,5 milijarde dolarjev (okoli 55 milijard evrov) odkupil stoodstotni delež manjšega podjetja Pioneer Natural Resources po ceni 253 dolarjev za delnico, so pri Exxonu zapisali v sporočilu za javnost. Cena je povprečna vrednost Pioneerjeve delnice v 30 dneh pred 5. oktobrom, z devetodstotno premijo za Pioneerjeve dosedanje lastnike.

Skupna vrednost transakcije, vključno z neto dolgom, je približno 64,5 milijarde dolarjev (okoli 60 milijard evrov), so še dejali pri Exxonu. Transakcija bo sklenjena v začetku prihodnjega leta. Gre za največji Exxonov prevzem od leta 1998, ko so za 81 milijard dolarjev (dobrih 75 milijard evrov) kupili MobilOil.

Njvečje naftno črpališče v ZDA

Združeno podjetje bo v z nafto bogati regiji med Teksasom in Novo Mehiko postalo daleč največji proizvajalec nafte, s proizvodnjo 4,5 milijona 159-litrskih sodov na dan. To je približno  polovico več kot drugi največji naftar v regiji, Occidental.

Darren Woods, ExxonMobil
“Skupne zmogljivosti bodo ustvarile vrednost, ki bo precej presegla tisto, kar je vsako podjetje sposobno narediti samostojno,” je ob prevzemu dejal glavni izvršni direktor ExxonMobila Darren Woods. (Foto: Arhiv podjetja)

“Skupne zmogljivosti naših dveh podjetij bodo zagotovile dolgoročno ustvarjanje vrednosti, ki bo precej presegla tisto, kar je vsako podjetje sposobno narediti samostojno,” je ob prevzemu dejal predsednik in glavni izvršni direktor ExxonMobila Darren Woods. “Njihove prvovrstne površine pogosto mejijo na naše, kar omogoča večje možnosti za uvedbo naših tehnologij, zagotavljanje operativne in kapitalske učinkovitosti ter znatno povečanje proizvodnje.”

V obeh podjetjih pričakujejo, da bo združitev Pioneerjeve infrastrukture za črpanje in znanja o bazenu skrilavca z ExxonMobilovimi patentiranimi tehnologijami, finančnimi sredstvi in razvojem ustvarila dvomestne donose, znižala operativne stroške in poskrbela za manj negativnih vplivov na okolje, so še zapisali v izjavi.

Konsolidacija Permskega bazena

Prevzem bo pomenil tudi večjo prisotnost ameriških naftnih velikanov v Permskem bazenu, ki je v zadnjem desetletju postal največje naftno nahajališče v ZDA. Naftni velikani so se sprva izogibali revoluciji skrilavca, saj so bili skeptični do dolgoročne vzdržnosti kopenskih vrelcev. Raje so stavili na pomorske naftne ploščadi, čeprav so dražje in manj prilagodljive na nihanja v povpraševanju.

Z rastjo proizvodnje v bazenu so ZDA postale največja proizvajalka nafte na svetu, predvsem na račun manjših proizvajalcev, med njimi Pioneerja. Veliki naftni igralci so se za Permski bazen pričeli zanimati okrog leta 2017, ko je prvi prevzem opravil Exxon, sledili pa so tudi Chevron, ConocoPhillips, Shell in BP.

Scott Sheffield, Pioneer Natural Resources
Glavni izvršni direktor Pioneerja Scott Sheffield velja za enega ahitektov naftnega buma v Permskem bazenu. (Foto: Arhiv podjetja)

“Združitev ExxonMobila in Pioneerja ustvarja raznoliko energetsko podjetje z največ vrtinami z visoko donosnostjo v permskem bazenu,” je komentiral glavni izvršni direktor Pioneerja Scott Sheffield. Sheffield, ki velja za enega ahitektov naftnega buma v Permskem bazenu, je aprila letos sprožil ugibanja o prevzemu, ko je napovedal upokojitev ob koncu leta.

Prevzem leta, ki ga lahko zasenči le Microsoft

Gre za največji prevzem letošnjega leta, ki bi ga lahko zasenčil le še Microsoftov prevzem izdelovalca iger Activision Blizzard za 69 milijard dolarjev. Ta še vedno čaka na odobritev britanskih regulatorjev, rok za sklenitev posla pa je 18. oktober.

Prevzem bo verjetno deležen precej pozornosti regulatorja v ZDA, Zvezne komisije za trgovino. Kljub temu so protimonopolni strokovnjaki prejšnji teden za Reuters povedali, da imata Exxon in Pioneer dobre možnosti za dokončanje posla. Lahko bi namreč trdili, da bosta tudi kot največji permski proizvajalec skupaj predstavljala majhen del ogromnega svetovnega trga nafte in plina.