Katero je najdražje mesto na svetu

Gospodarstvo 01. Dec 202114:03 > 14:17 0 komentarjev
Profimedia

Izraelsko mesto Tel Aviv se je na lestvici najdražjih mest na svetu zavihtelo na prvo mesto, ki so si ga do zdaj delili Pariz, Hongkong in Zürich. Za status najdražjega mesta na svetu je poskrbela močna domača valuta šekel v primerjavi z ameriškim dolarjem, pa tudi dvig cen prevoza in živil, pravi zadnja analiza cen v 173 mestih, ki jo pripravlja posebna raziskovalna skupina Economista (EIU).

V preteklih 12 mesecih se je Tel Aviv na lestvici dvignil kar za pet mest. Za “prevetritev” lestvice je poskrbela pandemija in z njo povezana zaprtja, ki so pustili pečat tudi na gospodarstvu.

Raziskovalna skupina Ekonomista je del Skupine Economist, ki je sestrsko podjetje časopisa Economist.

Globalna inflacija, ki je posledica pandemije covida-19, je povzročila dvig cen in surovin, ki se že pozna na osnovnih življenjskih stroških. V Tel Avivu so zaznali znatno podražitev cen prevoza in živil. Izraelska prestolnica je tudi drugo najdražje mesto na svetu za alkohol in prevoz, peto najdražje mesto za osebno nego in šesto za rekreacijo.

Na drugem mestu na lestvici sta se znašla Pariz in Singapur, Zürich in Hongkong pa sta ostala med prvimi petimi najdražjimi mesti na lestvici. Med desetimi najdražjimi mesti na svetu so tudi New York, Ženeva, Köbenhavn, Los Angeles in Osaka. Kot so zapisali v Guardianu, je pandemija po besedah Upasane Dutt iz raziskovalne skupine Economista (EIB) “zmotila dobavo surovin, kar je vodilo v pomanjkanje in dvig cen”.

Podatke o cenah 50.000 vrstah blaga v 173 državah so zbirali avgusta in septembra. V povprečju so cene zrasle za 3,5 odstotka v lokalni valuti, kar je najvišja inflacija v zadnjih petih letih. V izračun povprečne stopnje inflacije pa niso vključena štiri mesta z izjemno visoko stopnjo inflacije: Caracas, Damask, Buenos Aires in Teheran.

Na lestvici se je prvič pojavilo kar 40 novih mest. Edinburg je na 27. mestu najvišje uvrščeno mesto, ki je letos prvič na lestvici. Rim je doživel največji padec – za kar 16 mest, z vidnim padcem cen živil in oblačil. Bangkok in Lima sta prav tako močno zdrsela v vseh kategorijah. Damask (Sirija), Tripoli (Libija) in Taškent (Uzbekistan) so med najcenejšimi mesti za življenje.

Deset najdražjih mest na svetu:

1. Tel Aviv
2. Pariz
2. Singapur
4. Zürich
5. Hongkong
6. New York
7. Ženeva
8. Köbenhavn
9. Los Angeles
10. Osaka

V javno dostopni izdaji Economistove raziskave Slovenije ni bilo, smo se pa z vprašanjem o tem ali so Slovenijo vključili v svojo raziskavo, obrnili tudi na njih. Sicer je po Mercerjevi lestvici, ki v metodologiji upošteva cene hrane, transporta, osebne nege, rednih stroškov, alkohola in tobaka itd., Ljubljana na 126. mestu od skupno 209.  Mercerjeva lestvica za leto 2021 Tel Aviv uvršča šele na 15. mesto, na prvem mestu pa je Ashgabat (Turkmenistan).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!