Nemčija v državno upravljanje prevzela rafinerije v lasti ruskega velikana

Gospodarstvo 16. Sep 202213:02 0 komentarjev
Schwedt
Hannibal Hanschke/REUTERS

Nemčija je prevzela nadzor nad nemškima podružnicama ruskega energetskega velikana Rosneft, da bi zagotovila oskrbo z energijo, ki je bila motena po napadu Rusije na Ukrajino. Skrbništvo nad podružnicama je za šest mesecev prevzela nemška Zvezna agencija za omrežja, namen pa je zagotoviti delovanje rafinerij v Karlsruheju, Vohburgu in Schwedtu.

Kot so sporočili z nemškega gospodarskega ministrstva, bosta družbi Rosneft Deutschland in RN Refining & Marketing pod skrbništvom državnega energetskega regulatorja Zvezne agencije za omrežja. S to potezo želi Berlin prevzeti nadzor in zagotoviti delovanje treh rafinerij v mestih Karlsruhe, Vohburg in Schwedt. Podjetji bosta morali sami kriti s tem povezane stroške, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Približno 12 odstotkov nemških zmogljivosti za predelavo nafte je v rokah družbe Rosneft Deutschland, ki je s tem eno največjih podjetij za predelavo nafte v državi.

Skrbništvo je odziv na grožnje varnosti oskrbe z energije in je nujno za ohranitev rafinerije v Schwedtu, so pojasnili na ministrstvu. Dobavitelji, banke in IT-podjetja namreč niso bili več pripravljeni sodelovati z družbo Rosneft, navaja dpa.

Rafinerija Schwedt, ki leži blizu poljske meje, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dobavlja približno 90 odstotkov nafte, porabljene v Berlinu in okolici, vključno z mednarodnim letališčem Berlin-Brandenburg.

Podoben ukrep je nemška vlada sprejela aprila, ko je začasno prevzela nadzor nad nemško podružnico družbe Gazprom.

Nemčija se je v luči energetske krize znašla v velikih težavah, saj je močno odvisna od uvoza ruskega plina. Moskva je prek energetskih velikanov Rosneft in Gazprom v preteklih letih pridobila velik nadzor nad nemškimi naftnimi rafinerijami, plinovodi in drugo plinsko infrastrukturo, izpostavlja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!