Nemška poroka: SAP prevzema LeanIX. Kaj imamo pri tem Slovenci?

Gospodarstvo 18. Sep 202306:08 0 komentarjev
SAP
PROFIMEDIA

SAP je na svoji spletni strani objavil, da prevzema tehnološko družbo LeanIX, ki ima podjetje tudi v Sloveniji. LeanIX je namreč pred dobrima dvema letoma prevzel slovenski start up Cleanshelf. Kako velika je zdaj ekipa v Ljubljani in zakaj se je SAP odločil za nakup?

Pojdimo po vrsti. Nemški LeanIX je na slovenski trg vstopil marca 2021, ko je prevzel slovensko-ameriški start up Cleanshelf. Tedaj je imel Cleanshelf skupaj 40 zaposlenih, od tega razvojni tim 25 ljudi v Ljubljani. Preostali so bili del prodajne ekipe, ki je delovala v San Franciscu, kjer je imelo podjetje tudi sedež.

Cleanshelf je razvijal platformo, ki je podjetjem omogočala nadzor nad stroški in spletnimi naročninami na programsko opremo oziroma storitev SaaS (software as a service oziroma programska oprema kot storitev).

Podobne rešitve razvija tudi LeanIX. S prevzemom podjetja Cleanshelf se je LeanIX, kot so tedaj pojasnili, povzpel na prvo mesto v panogi poslovnoinformacijske arhitekture podjetij, ki kupcem ponuja že pripravljeno rešitev SaaS.

Kakšne rešitve razvija LeanIX

LeanIX sta leta 2012 ustanovila Jörg Beyer in André Christ. Družba ima več kot 500 zaposlenih in 1.100 strank. V več investicijskih rundah so pritegnili tudi tvegani kapital, samo v prvih dveh rundah leta 2015 in 2017 za 10 milijonov dolarjev (okoli 9,3 milijona evrov), je razvidno iz baze Pitchbook. Koliko so zbrali v vseh rundah skupaj, ni znano.

LeanIX se je konec leta 2021 tudi uvrstil na 14. mesto Deloittove lestvice 50 najhitreje rastočih tehnoloških podjetij. Med njihovimi strankami so tudi zveneča korporativna imena, kot so Volkswagen, Bosch, Adidas, DHL in Merck. Podjetje ima sedež v Bonnu, izpostave pa v Bostonu, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu in Ljubljani.

LeanIX v Ljubljani je lani ustvaril okoli 3,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, je razvidno iz poslovne baze Gvin, kar je okoli petino več kot leto prej. Čistega dobička je bilo za blizu 123 tisoč evrov. Okoli 40 zaposlenih je ustvarilo za slovenske razmere visoko dodano vrednost, ki je lani znašala 90 tisoč evrov.

Zakaj se je SAP odločil za prevzem

Zdaj LeanIX prevzema nemški tehnološki velikan SAP. Koliko bo vreden prevzem in kaj to pomeni za LeanIX, še zlasti za slovenski del? Kakšni so načrti SAP v Sloveniji po prevzemu in ali se bo s tem morebiti okrepila razvojna ekipa v Ljubljani? V Ljubljani pravijo, da posla ne morejo komentirati, dokler ni zaključen.

Tudi v SAP Slovenija so skromni z informacijami glede samega prevzema. Povedali so le, da bodo kupili stoodstotni delež nemškega podjetja in da so se za prevzem odločili iz treh razlogov.

Prvi je, da bo LeanIX s svojimi zmogljivostmi prispeval k hitrejši in uspešnejši digitalni transformaciji SAP-ovih strank. “Nekatere naše stranke imajo zapletena in med seboj močno povezana IT-okolja, zato je težko vedeti, kako se poslovni procesi izvajajo. Funkcionalnost LeanIX bo bistveno pomagala našim strankam pridobiti globok vpogled v njihovo IT-področje ter bolje in hitreje upravljati svojo poslovno transformacijo,” so pojasnili v SAP.

Drugi razlog je, da se ponudbi SAP in LeanIX na področju digitalnih transformacij zelo dopolnjujeta, saj je LeanIX že deset let partner SAP in se zato dobro poznajo.

Tretji razlog pa je, kot navajajo v SAP, da nameravajo z LeanIX ustvariti celovit paket za preoblikovanje poslovanja.