Kmalu začetek gradnje enega največjih komercialnih centrov v Ljubljani

Nepremičnine 27. Mar 202305:56 9 komentarjev
Poslovni center Šiška
PC Šiška po obeh etapah (vir: Protim Ržišnik Perc d.o.o.)

Še letos naj bi se začela gradnja enega treh največjih komercialnih projektov v Ljubljani. Gre za Poslovni center Šiška, ki bi lahko skupaj z Vilhario in Emoniko zatresel nepremičninski trg na področju komercialnih nepremičnin v Ljubljani, kjer tovrstnih novogradenj zadnjih 30 let praktično ni bilo.

Na lokaciji ob severni ljubljanski obvoznici in Celovški cesti (nasproti Aleje) naj bi se že letos začela gradnja enega treh največjih komercialnih objektov v Ljubljani – Poslovnega centra Šiška.

Ta bo zgrajen v dveh etapah, ki bosta na koncu sestavljali enovit poslovni kompleks. Glavni investitor v projekt je podjetje Hram Naložbe, d. o. o., izvedbeno pa investicijo vodi podjetje Protim Ržišnik Perc, d. o. o.

Gre za eno treh največjih komercialnih gradenj v Ljubljani, ki se postavlja ob bok brezogljični poslovni stavbi ob Vilharjevi, katere gradnja se je te dni že začela, in Emonike, katere gradnja naj bi se začela decembra letos.

Streha z veliko parkovno površino, vendar zaprtega tipa

Kot je za N1 dejal direktor podjetja Ržišnik Perc, d. o. o., Gregor Rožman, se v zvezi s PC Šiška trenutno izvajajo postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja za prvo etapo, ki obsega tri nadzemne etaže (visoko pritličje + dve nadstropji) s skupno okvirno 10.300 kvadratnih metrov neto tlorisne površine. Od tega bo okoli 560 kvadratnih metrov neto namenjenih restavraciji, 150 kvadratnih metrov pa zunanji terasi. Preostali del pa bo namenjen pisarniškim površinam.

V prvi etapi bo zgrajenih še 600 parkirnih mest, ki bodo umeščena večinoma v treh kletnih etažah, okvirno 60 parkirnih mest pa bo zunanjih. Prva etapa objekta bo ponujala tudi zunanje pohodne atrije v prvem nadstropju in v celoti pohodno zeleno streho, namenjeno druženju in rekreaciji uporabnikov.

“Pod uporabnike parkovno-rekreacijskih površin se smatra predvsem zaposlene pri najemnikih. Vedeti moramo, da bo to stavba, ki bo v večini zaprtega tipa. Vsem bo dostopna restavracija, vendar za zdaj ni predvideno, da bi lahko na streho dostopali tudi gostje te,” pove Rožman.

Bodo pa sicer še razmislili, ali bodo dostop morda nekoliko razširili. “Načeloma pa je to ekskluziva in dodana vrednost za najemnike.”

Predvidene samo komercialne enote, brez stanovanjskih

Časovnica začetka gradnje za zdaj še ni potrjena, skoraj gotovo pa se bo začela v nekaj mesecih. “Kar zadeva razvoj nepremičnin, vedno gledamo več scenarijev. Po optimističnem bi gradbeno dovoljenje lahko pridobili že v tem mesecu, to pa bi nato postalo pravnomočno v naslednjem mesecu. V tem primeru bi se dela začela že maja ali najkasneje junija,” pove Rožman.

Toda kot pravi, je bolj realno, da bodo gradnjo začeli letos jeseni, na kar je tempiran tudi zaključek gradnje prve etape, ki bi bil konec leta 2025. Takoj po zaključku prve etape pa naj bi se nato začela gradnja druge etape, vendar se časovnice za to trenutno ne da dokončno potrditi, ker še niso izpolnjeni vsi pogoji.

Tudi sicer je Rožman o časovnici zelo previden. Treba je namreč uskladiti še veliko stvari, nekateri postopki pa so odvisni tudi od drugih organov. “Zato je natančno časovno napovedovanje gradnje trenutno še zelo nehvaležno.”

Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
1. etapa PC Šiška (vir: Protim Ržišnik Perc d.o.o.)
Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
PC Šiška po obeh etapah (vir: Protim Ržišnik Perc d.o.o.)
Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
Protim Ržišnik Perc d.o.o.
Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
Protim Ržišnik Perc d.o.o.
Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
Protim Ržišnik Perc d.o.o.
Poslovni center Šiška Poslovni center Šiška
Protim Ržišnik Perc d.o.o.
PC Šiška - zemljevid PC Šiška - zemljevid
Google maps
PC Šiška - zemljevid PC Šiška - zemljevid
Google maps

So predvidene tudi stanovanjske enote in kakšni bodo gradbeni posegi?

V drugi etapi projekta je predvidena gradnja stolpnice, za kar je med drugim treba še ustrezno spremeniti obstoječi prostorski akt (občinski podrobni prostorski načrt – OPPN). “Postopek je v teku na Mestni občini Ljubljana,” potrdi Rožman.

Stolpnica bo namenjena zgolj poslovnim prostorom, stanovanjske enote niso predvidene. Trenutno gre namreč razvoj v smeri mešanih komercialnih dejavnosti, prevladujejo pa pisarniški prostori.

O gradbenih posegih pa Rožman pove, da so se na območju razvoja projekta že v letu 2022 izvedle rušitve in priprava terena na izkop gradbene jame za prvo etapo.

“Tudi prometna ureditev se ne bo spreminjala, saj se 1. etapa projekta navezuje na obstoječo uvozno cesto na območje. Projekt prav tako ne vključuje bistvenih rekonstrukcij na obstoječih infrastrukturnih vodih,” pojasni.

Gre za enega največjih komercialnih projektov v Ljubljani

Z več kot 30 tisoč kvadrati in glede na to, da zadnjih 30 let tovrstnih novogradenj v Ljubljani praktično ni bilo, se ta projekt zagotovo uvršča med največje načrtovane gradnje v Ljubljani. Poleg PC Šiška je to še Vilharia in Emonika, če bo ta projekt prišel tako daleč, kot je načrtovano.

“To so trije projekti v Ljubljani, ki lahko malo zatresejo nepremičninski trg na področju komercialnih nepremičnin v Ljubljani,” je prepričan Rožman.

Glede potencialnih najemnikov za zdaj ne dajejo informacij, saj končnih dogovorov še nimajo sklenjenih. “Pogovarjamo se tako z večjimi korporacijami kot manjšimi podjetji. Je pa trenutno pogoj za potencialnega najemnika, da najame minimalno 500 kvadratnih metrov neto tlorisnih površin,” pojasni Rožman.

Cilj je, da bi bila to homogena stavba z manjšim številom najemnikov, da bosta standard in udobje najemnikov čim višja, zaključi Rožman. Tudi cena investicije je za zdaj še poslovna skrivnost.

Konec lanskega leta je Agencija za varstvo konkurence (AVK) podelila soglasje za prevzem enega največjih slovenskih distributerjev pijač, podjetja Davidov Hram, d. o. o., s sedežem v Ljubnem ob Savinji s strani Pivovarne Laško Union. Ta je bila že pred tem desetinski lastnik ljubenskega podjetja. Pivovarna Laško Union, ki je del nizozemske korporacije Heineken, je nato konec januarja tudi uradno postala 51-odstotna lastnica Davidovega Hrama.

Ker je bil Davidov Hram investitor v zemljišče, vredno okoli 6 milijonov evrov, in prvotno naveden kot naročnik projekta PC Šiška, se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko prevzem kakorkoli vplival na projekt PC Šiška.

Kot je za N1 potrdil ustanovitelj in nekdanji večinski lastnik Davidovega Hrama Dušan Žehelj, prevzem na projekt nima nikakršnega vpliva. Investitorstvo v projekt je namreč že prej prešlo na podjetje Hram naložbe, d. o. o., ki je bilo ustanovljeno oktobra 2021 in je v lasti Dušana in Andreje Žehelj. Še pred prevzemom Davidovega hrama je bila sicer Pivovarna Laško Union tudi 10-odstotna lastnica podjetja Hram Naložbe, d. o. o. Ta jima je nato ob prevzemu Davidovega Hrama za okoli 200 tisoč evrov prodala svoj lastniški delež v podjetju Hram naložbe in tako izstopila iz lastniške strukture tega podjetja, ki je glavni investitor v PC Šiška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje