Gradnja Emonike naj bi se začela decembra letos

Gospodarstvo 23. Mar 202313:46 10 komentarjev
Emonika
Foto: Mestna občina Ljubljana

"Naša namera je, da gradnjo začnemo letos," je za N1 potrdil investitor v komercialni del projekta Emonika Mendota Invest. Gradnja naj bi se po neuradnih informacijah začela decembra, investitor pa že išče vodje projekta.

V sklopu projekta Emonika oziroma Potniškega centra Ljubljana bo zraslo tudi trgovsko in zabavno središče, poslovna stavba in hotel. Gre za komercialni del projekta, pri katerem je investitor družba Mendota Invest, ki je v lasti največje madžarske bančne skupine OTP.

Po neuradnih podatkih se bo gradnja začela decembra, kar je za N1 nakazal tudi investitor. Naša namera je, da gradnjo začnemo letos, je pojasnil, medtem ko je iskanje in zaposlovanje vodij projekta že steklo. Investitor pri slednjem točnega števila delavcev, ki bodo gradili Emoniko, ne navaja. Pravi, da bodo število delavcev prilagajali potrebam gradnje.

Da je gradnja Emonike postala dejstvo, je lani novembra potrdil ljubljanski župan Zoran Janković, potem ko je družba Mendota Invest Mestni občini Ljubljana plačala 24,8 milijona evrov komunalnega prispevka.

Emonika
Foto: N1

Začeli zaposlovanje vodij projekta

Madžari pričakujejo, da bodo vsa potrebna dovoljenja pridobili v naslednjih mesecih, kar se po njihovih navedbah sklada z načrti projekta. Dodali so, da uspešno zasledujejo časovnico: gradnjo Emonike naj bi zaključili leta 2025 oziroma najkasneje leta 2026.

Spremembe pa se bodo skoraj zagotovo zgodile na finančnem delu projekta. Zasebni del projekta je bil ocenjen na približno 350 milijonov evrov, vendar pa je celoten znesek zaradi podražitev surovin in materialov poskočil. To priznavajo tudi na Mendota Invest, vendar o novi oceni niso konkretni. “Cene na trgu so se v zadnjih mesecih znatno povečale, proračun pa zdaj pregledujemo. Celotna investicija bo znašala okoli 350 milijonov evrov, kot smo načrtovali,” so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje