Opozorila: Napadi Zahoda na hutijevce bi lahko vplivali na svetovno gospodarstvo

Transport Ladja
Polovica flote tovornih ladij se zaradi napadov hutijevcev ogiba Sueškemu prekopu (Foto: PROFIMEDIA)

Mineva tretji dan od prvih napadov ZDA in Velike Britanije na jemenske hutijevce v Rdečem morju, ki bodo, kot kaže, imeli velike posledice na svetovno gospodarstvo. Svetovna banka namreč svari pred naraščajočimi cenami energije, počasnejšo gospodarsko rastjo, motnjami v oskrbi z energijo in dolgotrajno inflacijo.

Napad Zahoda na jemenske hutijevce bi lahko imel večje posledice na gospodarstvo, kot so sprva mislili. Nekateri svetovni ekonomisti namreč po poročanju britanskega Guardiana opozarjajo, da bi lahko ponovno spodbudili inflacijo in motnje v oskrbi z energijo.

V Svetovni banki poudarjajo, da bi lahko kriza vodila v vnovične “višje obrestne mere, nižjo rast in geopolitično negotovost”. Kot še poroča Guardian, je Svetovna banka v poročilu o gospodarskih obetih zapisala, da kriza na Bližnjem vzhodu skupaj s še vedno trajajočo vojno v Ukrajini “ustvarja resnične nevarnosti”.

Po besedah britanskega zunanjega ministra Davida Camerona Velika Britanija ni imela druge možnosti, kot da napade hutijevce, je poročal BBC. Če bi hutijevci blokirali pomembne trgovinske poti, bi se cene v Veliki Britaniji zvišale, je dejal.

Hutijevci so po sobotnih napadih ZDA na radarske točke zagrozili z “močnim in učinkovitim odgovorom”, kar še povečuje napetosti, poroča Reuters.

Poleg gospodarskih pa bi dejanja ZDA in Velike Britanije lahko imela tudi politične posledice. Tako britanski premier Rishi Sunak kot ameriški predsednik Joe Biden se bosta namreč v roku enega leta borila za ponovno izvolitev – v ZDA novembra letos, v Veliki Britaniji januarja 2025 – medtem ko se po napadih na Jemen soočata s protesti.

ZDA in Velika Britanija sta napadli jemenske hutijevce v petek ponoči po tem, ko so hutijevci več mesecev napadali komercialne ladje v Rdečem morju. Jemenski uporniki, ki jih podpira Iran, napade že več mesecev izvajajo kot odgovor na izraelsko obleganje Gaze. Trdijo, da napadajo iz solidarnosti s Palestinci, ki trpijo pod izraelsko ofenzivo.