V petek stavka pilotov Lufthanse, odpovedi letov tudi na ljubljanskem letališču

Gospodarstvo 01. Sep 202210:07 > 13:59 2 komentarja
Lutfhansa
PROFIEMDIA

Piloti nemške letalske družbe Lufthansa bodo v petek stavkali, je sporočil njihov sindikat Cockpit, potem ko so pogajanja o plačah propadla. Vodstvo letalskega prevoznika odločitev za stavko obžaluje, obenem še nima ocene, na koliko letov bo stavka vplivala. Zaradi napovedane stavke je prišlo do odpovedi letov tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Stavka, ki bo prizadela potniški in tovorni prevoz, se bo začela ob 00.01 in končala ob 23.59.

Iz Lufthanse so sporočili, da so sindikatu predložili “zelo dobro ponudbo”, s katero bi se osnovne plače pilotov zvišale za 900 evrov na mesec. Sindikat Cockpit sicer zahteva 5,5-odstotno povišanje plač do konca leta, samodejno nadomestilo za inflacijo in prilagoditev plačne lestvice. Po oceni letalskega prevoznika bi zahteve sindikata povečale stroške osebja pilotov za 40 odstotkov oziroma za 900 milijonov evrov.

Vendar je sindikat trdil, da mora letalski prevoznik, če želi preprečiti delovne spore, “predložiti bistveno boljšo ponudbo”. “Trenutno smo si preveč oddaljeni. Poleg nadomestila za izgubo realnih plač zdaj potrebujemo predvsem trajnostno rešitev za strukturo nadomestil v vseh poklicnih skupinah,” je dejal pogajalec družbe Cockpit Marcel Groels. Po podatkih, ki jih je v torek objavil nemški statistični urad Destatis, je avgusta inflacija na letni ravni v Nemčiji znašala 7,9 odstotka.

Odpovedi letov tudi na ljubljanskem letališču

Zaradi napovedane stavke je prišlo do odpovedi letov tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Odpovedani so petkovi leti v oziroma iz Frankfurta, medtem ko so prihodi in odhodi iz Münchna zaenkrat še predvideni, so potrdili pri upravljavcu Aerodroma Ljubljana, družbi Fraport Slovenija. Odpovedana sta petkov jutranji in popoldanski let v Frankfurt ter popoldanski in večerni let s frankfurtskega na ljubljansko letališče.

Odpovedi bodo po oceni družbe Fraport Slovenija vplivale na 460 potnikov.

Zadnji let z Brnika proti Frankfurtu je tako predviden za danes, ob 14.30, naslednji pa za soboto ob 7.05. Zadnje letalo iz Frankfurta bo v Slovenijo prispelo danes okoli 22. ure, naslednje pa v soboto okoli 10.15, izhaja iz voznega reda, objavljenega na spletni strani ljubljanskega letališča. Kot so na Fraportu Slovenija ob tem pojasnili za STA, ne izključujejo možnosti, da bi zaradi nastale situacije prišlo do sprememb pri sobotnih letih. “Za München sta leta še vedno na sporedu,” so sporočili iz Fraporta Slovenija. Za petek sta tako še naprej predvidena po en prihod in odhod v bavarsko prestolnico.

Informacij o odpovedi letov v oziroma iz Münchna pri Fraportu Sloveniji zaenkrat še nimajo. Za petek sta tako še naprej predvidena po en prihod in odhod v bavarsko prestolnico. Podrobnih ocen o tem, koliko potnikov bo zaradi odpovedi letov prizadetih, pri Fraportu trenutno še nimajo.

Stavke pilotov so v zadnjih mesecih prizadele tudi druge letalske prevoznike. V Španiji so stavkali piloti in kabinsko osebje družb Easyjet in Ryanair, prav tako so stavkali piloti skandinavske letalske družbe SAS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.