Po 20 letih vrata zapira znana ljubljanska trgovina

Gospodarstvo 14. Jun 202409:24 2 komentarja
Pravična trgovina 3MUHE
Foto: Pravična trgovina 3MUHE

Po skoraj 20 letih delovanja svoja vrata zapira Pravična trgovina 3MUHE na Starem trgu v Ljubljani. Kot razlog so navedli, da se je obisk v zadnjih letih v prodajalni preveč zmanjšal.

3MUHE je bila del globalnega gibanja pravične trgovine zadnjih 20 let. Na njihovo delovanje je močno vplivala ekonomska kriza leta 2008, prihod množičnega turizma v center Ljubljane, staranje prvotnih kupcev pravično trgovinskih izdelkov, in premajhna podpora srednjih in mlajših generacij, pa tudi covid kriza in spremembe nakupovalnih navad (več nakupov je danes opravljenih prek spleta in v velikih supermarketih), navajajo v zapisu na Facebooku.

“Zapiranje edine pravične trgovine v Sloveniji je odraz časa in družbe, v kateri živimo in delujemo. Pogoji za delovanje na trgu se spreminjajo v prid velikim trgovinam, majhne pa bodo obstale samo, če jih bodo močno podprli kupci in zakonodajalci, ki morajo spremeniti sistem ter s tem izboljšati pogoje za delovanje boljših praks,” so še opozorili v trgovini 3MUHE.

Priznavajo, da se je v 20 letih delovanja v Sloveniji marsikaj spremenilo. Na evropski ravni je bila 24. aprila v Evropskem parlamentu izglasovana Direktiva o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti, ki bo od velikih podjetij v Evropi zahtevala, da pregledajo svoje vrednostne verige in naslovijo tveganja za izkoriščanje ljudi in okolja v njih.

Prav tako je na policah supermarketov vedno več izdelkov s certifikati pravične trgovine (Fairtrade) in ekološkimi certifikati, odpirajo pa se tudi specializirane majhne trgovine ter tržnice z lokalno ponudbo izdelkov. “Nismo še tam, kjer bi si želeli, a verjamemo, da bodo vrzel, ki bo nastala z zaprtjem, uspešno zapolnili naši dosedanji partnerji in podporniki,” so dodali.

3MUHE še obljubljajo, da bodo še naprej opozarjali na nepravične prakse v mednarodni trgovini in izpostavljali primere dobrih praks. Ob tem so se zahvalili prostovoljkam in prostovoljcem, ki so skrbeli, da so bila vrata pravične trgovine ves čas odprta za obiskovalce ter ljubljanski mestni občini, ki jim je dala na voljo prostor v centru mesta.

Trgovina bo odprta še do 29. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje