Podjetjem se odpirajo vloge za nepovratna sredstva zaradi visokih cen energentov

Gospodarstvo 20. Feb 202317:49 2 komentarja
elektrika
Foto: PROFIMEDIA

Od torka naprej bo na voljo spletna aplikacija za pripravo in oddajo elektronskih vlog za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi povišanj cen energentov v letu 2023, sporočajo z gospodarskega ministrstva. Aplikacija bo na voljo do 28. februarja. Vredno je opozoriti, da do pomoči niso upravičeni tisti, ki imajo v prvi polovici letošnjega leta regulirano ceno električne energije, če pa želijo ti isti upravičenci uveljavljati pomoč za drugo polletje 2023, morajo pa že v februarju oddati vlogo skladno z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

“Z 21. februarjem 2023 bodo upravičenci lahko oddali elektronsko vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023 v skladu z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize,” so sporočili z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Kot pojasnjujejo, bo spletna aplikacija za pripravo in oddajo elektronskih vlog, odprta od 21. februarja opoldan do 28. februarja 2023, prav tako do 12. ure. Po tem oddaja vlog ne bo več možna.

Spletna aplikacija je na voljo na spletni strani Spirit Slovenija.

Zapisali so še, da bo med sredo, 22. februarja, pa do konca februarja vzpostavljen tudi podporni klicni center za tehnično pomoč pri registraciji in prijavi v aplikacijo, izpolnjevanju e-vloge ter pomoč pri podpisovanju dokumentov. Dostopen bo vsak delovnik od 9. do 17. ure in v soboto od 9. do 13. ure.

“Telefonska številka klicnega centra in elektronski naslov za tehnična vprašanja bosta še pred odprtjem aplikacije objavljena na spletni strani SPIRIT Slovenija, za vsebinska vprašanja pa bo še naprej na voljo elektronski naslov: [email protected]. Sicer pa so na spletni strani SPIRIT Slovenija objavljena tudi navodila, kaj lahko upravičenci pripravijo že pred samo oddajo vloge.”

Vrednost izplačane pomoči ne more biti višja od vrednosti, ki jo je upravičenec oddal v vlogi

Pri Spirit Slovenija medtem izpostavljajo, da mora imeti zakoniti zastopnik upravičenca za podpis vloge, pred oddajo le-te, urejeno kvalificirano digitalno potrdilo. Če gre za skupno zastopstvo, morajo upravičenci poskrbeti za kvalificirana digitalna potrdila vseh zastopnikov. “V vlogi bo upravičenec določil vrsto pomoči za gospodarstvo, za katero uveljavlja pomoč in vpisal vse potrebne podatke za izračun informativne okvirne višine pomoči za celotno upravičeno obdobje – to so količine in cene za referenčno leto 2021 in ocenjene količine in cene za leto 2023,” dodajajo.

Z gospodarskega ministrstva opozarjajo, da končna vrednost izplačane pomoči ne more biti višja od zaprošene vrednosti, ki jo je upravičenec oddal v vlogi, kljub temu da se v vlogi oddajo ocenjene vrednosti, ki lahko odstopajo od dejanske porabe in cene. V aplikaciji bo upravičenec moral potrditi še izjave, ki izhajajo iz Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in digitalno podpisati vlogo.

Cena elektrike
PROFIMEDIA

Opozorilo za mikro, mala in srednja podjetja

Vredno je dodati, da do pomoči za gospodarstvo niso upravičeni mali poslovni odjemalci. Ministrstvo spomni, da imajo le-ti regulirano ceno za električno energijo skladno z Uredbo o določitvi cen električne energije oziroma za zemeljski plin skladno z Uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema.

Ob zapisanem pa Spirit Slovenija opozarja, da upravičenci, ki imajo v prvi polovici letošnjega leta regulirano ceno električne energije skladno z Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, niso upravičeni do pomoči za gospodarstvo za električno energijo za obdobje trajanja te uredbe. “Vendar pa, če želijo ti isti upravičenci uveljavljati pomoč za drugo polletje 2023, morajo že v februarju oddati vlogo skladno z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Na spletni strani SPIRIT Slovenija so zbrane vse potrebne informacije, vezane na pomoč gospodarstvu na podlagi omenjenega zakona, vključno z odgovori na vprašanja,” še razlagajo na Spiritu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje