Kostić odpovedal dogovorjen prevzem Sberbanke, a je še v igri

Sberbank
Žiga Živulović jr./BOBO

Gorenjska banka je odstopila od novembra lani sklenjene pogodbe o prevzemu slovenske veje Sberbanke, saj je, kot sporočajo iz banke, nadaljevanje prevzema pod takrat sklenjenimi pogoji zaradi sankcij proti Rusiji in njenim bankam neizvedljivo. A banka v lasti Miodraga Kostića naj bi bila še vedno v igri za prevzem komitentov Sberbanke. V Srbiji je Kostićeva AIK banka prav danes dobila dovoljenje bančnega regulatorja za nakup tamkajšnje veje Sberbanke.

Imperij srbskega poslovneža Miodraga Kostića je novembra lani podpisal pogodbo s Sberbanko o nakupu njene balkanske veje (šestih podružnic v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Sarajevu, Banjaluki ter na Madžarskem). Slovensko podružnico naj bi prevzela Gorenjska banka. Ker odložni pogoji niso bili izpolnjeni – po naših informacijah so čakali na dovoljenja regulatorjev -, posel do zdaj ni bil končan. Tudi kupnina še ni bila plačana.

Dogajanje v Rusiji pa je očitno obrnilo tok dogajanja, saj je Gorenjska banka danes sporočila, da je “v aktualnih razmerah finančnih sankcij proti Rusiji nadaljevanje tega pogodbenega procesa neizvedljivo”.  Dodali so, da v dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti.

Nadalje so sporočili, da Banka Slovenije opredeljuje ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbanke, ki bo “zagotovil nemoteno poslovanje za komitente Sberbanke”. Kot poročajo Finance, regulator trenutno išče rešitev v smeri prenosa komitentov, pri čemer pa naj bi bila poleg NLB v igri tudi Gorenjska banka. Obe banki morata do jutri sporočiti, ali ju posel zanima. To pomeni, da še vedno obstaja možnost, da bi Sberbankine komitente prevzel Kostić (le pod drugačnimi pogoji, kot so bili dogovorjeni novembra).

V Srbiji dobil dovoljenje, na Hrvaškem hitra prodaja

Srbski mediji poročajo, da je tamkajšnja centralna banka danes Kostićevi AIK banki dala soglasje za prevzem njihove podružnice. S tem banka dobiva 180 tisoč novih komitentov in za 1,7 milijarde evrov povečuje bilančno vsoto. Z devetodstotnim tržnim deležem bo šesta največja v Srbiji.

Kaj bo s podružnicami Sberbanke v drugih državah, še ni jasno. Bosanska Sberbanka je pred dnevi prešla pod prisilno upravo centralne banke. Na Hrvaškem pa je centralna banka tako kot v Sloveniji za zdaj le začasno zaustavila poslovanje. Jutarnji.hr je nato popoldne poročal, da tudi tam pripravljajo hitro prodajo Sberbanke. Odgovora Kostićevih, ali se zanimajo za nakup, niso dobili.