Potreb za dokapitalizacijo morda ni več, a podržavljenje Geoplina ni izključeno

Padajoče cene plina na borzi so zmanjšale likvidnostne potrebe Geoplina in ni jasno, ali bo ta sploh potreboval dokapitalizacijo. Petrol in Slovenski državni holding (SHD) bosta o tem odločila do sredine novembra, je v Državnem zboru (DZ) danes povedala predsednica uprave Petrola Nada Popović Drobne. Premier Robert Golob pa je v Bruslju namignil, da podržavljenje Geoplina, ki je zdaj v 75-odstotni lasti Petrola, ni izključeno: če bo Slovenija sodelovala pri skupnih nakupih plina, ki jih snuje Evropska komisija, bo to delala prek podjetja v 100-odstotni državni lasti, je dejal.

Ugodne borzne cene plina – cena za dan vnaprej na avstrijski borzi je padla pod 60 evrov za megavatno uro, kar je približno trikrat manj kot mesec dni nazaj – zmanjšujejo težave Geoplina, ki v državo pripelje tri četrtine vsega plina. V težave je zašel po zmanjšanju dobav ruskega Gazproma, ki jih mora zdaj Geoplin nadomeščati z nakupi na trgu. S tem je močno izpostavljen borznemu gibanju cen, ki so bile še nekaj tednov nazaj zelo visoke.

Posledično je Petrol, ki je s 75 odstotki večinski lastnik Geoplina, pred tedni pisal Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in vladi, da obstaja tveganje, da bo Geoplin zašel v likvidnostne težave in sprožil pogovore o dokapitalizaciji, vlada je na to dala na stran 750 proračunskih milijonov za morebitne dokapitalizacije energetskih podjetij. Ali bi sodeloval tudi Petrol, takrat ni bilo jasno, finančni minister Klemen Boštjančič pa je pred tedni ocenjeval, da bo državo poseg stal 200 milijonov evrov. Po naših informacijah je bil to skrajni scenarij. Jasno pa je bilo, da bo v primeru dokapitalizacije Geoplin podržavljen.

A zdaj padanje borznih cen zmanjšuje tudi potrebe Geoplina, kar je danes potrdil tudi Golob. “Geoplin ni več v takih težavah. Če se bodo trendi nadaljevali, je čisto možno, da dokapitalizacija ne bo potrebna,” je povedal danes v Bruslju. Predsednica uprave Petrola Nada Popović Drobne pa je v DZ dejala, da bo dokončna odločitev padla do sredine novembra. Finance so pred dnevi poročale, da bi lahko Petrol namesto dokapitalizacije Geoplinu zagotovil likvidnostno posojilo.

Bo Geoplin vseeno podržavljen?

Očitno pa podržavljenje Geoplina vseeno ni izključeno. Golob je namreč v Bruslju povedal, da v primeru, da se država odloči za “strateško investicijo dolgoročnih skupnih nakupov plina, ki jih načrtuje EU, tega ne moremo prepustiti nekemu privatnemu trgovcu. Tega zagotovo ne bomo storili, to bomo delali prek podjetja v 100-odstotni državni lasti.”

Negotovost za Petrol, Južna pa kupuje delnice

V času, ko je usoda Petrolove naložbe v Geoplin nejasna, politiki dajejo celo izjave o ‘nacionalizaciji’, država pa Petrolu vsaj za zdaj ne želi kriti škode iz naslova regulacije, je Dari Južna, sicer prek štirih podjetij že lastnik slabe desetine Petrola, pred tednom dni še povečal lastniški delež.

Kot poročajo Finance, je družba Vizija Holding Darija in Vesne Južna 14. oktobra od sklada SOP kupila 2.463 delnic Petrola, v vrednosti 899 tisoč evrov. Časopis poroča, da se vlagatelji sprašujejo, ali morda Južna ve kaj več. Vesna Južna odgovarja: “Naši nakupi niso špekulativni in niso vezani na nikakršne informacije.” Poudarja, da že dlje časa povečujejo delež v Petrolu in da ga nameravajo še povečevati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.