Burno na DUTB, odstopil predsednik upravnega odbora

Gospodarstvo 20. Jul 202117:34 > 19:15 0 komentarjev
DUTB
Borut Živulović/BOBO

Franc Dover je bil na DUBT vsega pet mesecev. Danes je odstopil. Ostal pa naj bi predsednik nadzornega sveta HSE.

Franc Dover, predsednik upravnega odbora DUTB, je danes na seji upravnega odbora po informacijah N1 odstopil. Dover, sicer direktor mariborske Snage in predsednik nadzornega sveta HSE, je bil na DUTB vsega pet mesecev.

Uradno razlogi za njegov odstop niso znani, neuradno pa naj bi bili v vladajoči stranki z njegovim delom na DUTB nezadovoljni, čeprav Dover sodi med preverjene kadre SDS s tesnimi povezavami z generalnim sekretarjem stranke Borutom Dolancem. Prav zato viri N1 med drugim dopuščajo tudi možnost, da gre za “prerazporejanje kadrov SDS.”

Dover naj bi namreč po neuradnih informacijah ostal predsednik nadzornega sveta HSE, prav tako je bil imenovan v nadzorni svet Uniorja, nadzornik v Uniorju bo postal decembra letos.

Franc Dover
Franc Dover (Vir: DUTB)

Dover je bil neizvršni direktor DUTB le pet mesecev, vlada ga je imenovala samo dan po tem, ko je z istega mesta na DUTB razrešila dolgoletnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka. Tudi Novak je dolga leta veljal za zvest in preverjen kader stranke SDS, bil je tudi član stranke, toda po informacijah N1 ga je vlada s položaja v DUTB razrešila zaradi po njenem preslabega sodelovanja pri kazenskem ovajanju medijskega mogotca Martina Odlazka. Novak je imel pri tem po informacijah N1 zadržke pravne narave, ki so izhajali iz pogodbe med družbo Salomon in DUTB, ki je 45 odstotni lastnik Salomona, ene ključnih družb v imperiju Martina Odlazka, ki se krepi. Po nedavnem nakupu Primorskih novic zdaj še z nakupom Večera. 

Vlada je Novaka z mesta neizvršnega direktorja DUTB razrešila, temu so nato sledile še menjave SDH v nadzornem svetu Pošte in čez dva tedna odhod Borisa Novaka z mesta generalnega direktorja Pošte, kar je bil od leta 2012. Na položaju ga je nasledil predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

Spori na DUTB naj bi bili povezani tudi z imenovanjem Roberta Rožiča v polni mandat na položaju glavnega izvršnega direktorja. Rožič prav tako velja za kader stranke SDS, a za imenovanje v polni mandat – od aprila je vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja – z izjemo Doverja ni imel podpore. Portal Necenzurirano piše, da je v ozadju boj za obvladovanje institucije, ki ima še vedno v lasti za več kot pol milijarde evrov nepremičnin, lastniških deležev v podjetjih in drugega premoženja. In da naj bi  Rožič že pred časom od upravnega odbora neuspešno zahteval, naj z mesta izvršnega direktorja razreši Mateja Pirca, nekdanjega šefa SDH v času vlade Alenke Bratušek, za katerega po informacijah N1 zdaj velja, da je na pod okriljem NSi. Zaradi različnih mnenj na koncu do glasovanja o Pirčevi razrešitvi sploh ni prišlo.

Med pomembnejšimi razlogi za napetosti – po informacijah N1 tudi med koalicijskima SDS in NSi – pa naj bi bil tudi T-2 v lasti poslovneža Jurija Krča. Necenzurirano je poročal, da je DUTB podjetju T-2 (DUTB je eden večjih upnikov) v času Doverja grozil tudi že s stečajem. Prav to pa naj bi bil tudi eden od razlogov za nasprotovanje NSi imenovanju Roberta Rožiča v polni mandat na položaju glavnega izvršnega direktorja DUTB. Direktor T-2 Jure Valjavec  je pred dobrim mesecem postal član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kamor naj bi prišel prav iz kvote NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!