Premier Golob o pomanjkanju goriv: To je škandal

Gospodarstvo 20. Jun 202214:59 > 16:17 16 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Na več bencinskih črpalkah po državi je v nedeljo in danes zmanjkalo pogonskih goriv, kar trgovci pripisujejo povečanemu povpraševanju in težavam z dobavo. "Mislim, da je to škandal v vseh pogledih," je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti.

“Na eni strani razumem, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna – oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat,” je bil v izjavi po uvodnem pogovoru s sindikati javnega sektorja jasen premier Robert Golob.

Kot je ponovil, pogonskih goriv ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod. “To pomeni, da se je stvar dala in predvideti in ustrezno ukrepati,” je dejal.

Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes, kot je v dopoldanski izjavi za javnost pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

“Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije,” je še povedal Golob.

Povečano povpraševanje je sicer bilo, potem ko je vlada pretekli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Vlada je v ponedeljek popoldan sporočila, da bo s torkom zunaj avtocest najvišja dovoljena maloprodajna cena 95-oktanskega bencina 1,755 evra, dizelskega goriva pa 1,848 evra.

Težavo z dobavo goriva imajo v zadnjih dneh črpalke vseh naftnih trgovcev: Petrol, OMV in MOL. Kot so povedali, je pomanjkanje nastalo zaradi povečanega povpraševanja, po njihovih besedah pa imajo goriva na zalogi dovolj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje