Odmevov danes ne bo. Bergant: Jasno je, kdo ni zavezan profesionalnosti

N1 video 20. Jun 202207:16 > 18:14 4 komentarji

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes nadaljuje s stavko, saj ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah. Vzporedno naj bi potekala seja programskega sveta zavoda, na kateri bi morali odločati o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Programski svet je sejo sicer začel, a se je zatem odločil, da jo prekine in jo nadaljuje v torek. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je namreč sporočil, da se seje ne more udeležiti.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS stavko, ki jo je začela 23. maja, nadaljuje danes od 14. do 23. ure. Nezadovoljni so namreč, ker na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. Na Trgu republike bodo na javnem shodu ob 19. uri k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi DZ.

Izjava za medije pred RTV se je začela z nastopom glasbenega sestava članov Big Banda RTV Slovenija, ki so na ta način podprli današnjo stavko. Predstavnica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Ksenija Horvat je sicer v izjavi povedala, da so vsi novinarji danes prišli v službo, z namenom, da “pokrijejo” današnji dan, kot so to storili 23. maja. Povedala je, da so naleteli na vztrajanje generalnega direktorja in odgovorne urednice informativnega programa, da bo program danes skrajšan na pet minut z enim voditeljem, produkcijo oddaje Tednik pa sta po njenih besedah prepovedala. Kot je znano, je bila današnja oddaja namenjena kritični predstavitvi razmer na javni radioteleviziji. Horvat je poudarila, da so se na stavkovni dan temeljito pripravili in gledalcem želeli ponuditi dodatne vsebine, poleg tistih, ki jih nalagajo pravila, a jim to ni bilo omogočeno. “To razumemo kot resno oviranje stavke s strani generalnega direktorja in odgovorne urednice,” je opozorila.

Povedala je, da stavkovni odbor odločno zavrača poskuse generalnega direktorja, da bi krivdo za današnje pokrivanje stavke in siceršnje slabe razmere na RTV pripisal stavkajočim; prepričani so namreč, da je za slednje s svojim načinom vodenja odgovoren sam. “Generalnega direktorja tudi prosimo, da preneha zavajati javnost, pripisovati krivdo zaposlenim in jih s tem ustrahovati in tudi sejati nered v naši hiši,” je še dejala Horvat. Že dopoldne so pozvali tudi predstavnike ustanovitelja, torej DZ, da se z namenom sporazumnega reševanja tega spora vključijo v pogajanja.

Bergant o današnjih Odmevih

Voditelj Odmevov Igor E. Bergant je ob tem pojasnil, da zaradi potez vodstva danes ene od paradnih informativnih oddaj kljub prizadevanjem novinarske ekipe ne bo. Kot je povedal, so želeli v današnjih Odmevih gledalcem predstaviti, kaj pomembnega se je danes zgodilo doma in v tujini – med drugim so želeli v posebnem intervjuju predstaviti mnenje predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina o dogajanju na RTV. Vendar pa, je opozoril Bergant, današnja oddaja ne bo takšna, kot so si jo zamislili v uredništvu, ampak jo pripravljata generalni direktor in odgovorna urednica. Bergant je poudaril, da je slednja izrecno prepovedala snemanje intervjuja s Čeferinom. “Popolnoma jasno je, kdo se na današnji dan zavzema za to, da RTV poroča avtonomno, obširno, v službi državljank in državljanov – in kdo želi to aktivno preprečiti. Žal bo to jasno danes zvečer v petminutni oddaji, ki se bo predvajala ob začetku siceršnjega termina Odmevov.”

Na Twitterju je Bergant v daljšem zapisu med drugim menil: “Že mogoče, da je prav današnje črtanje Odmevov ‘v korist’ kratke oddaje najbolj nazoren dokaz, koliko je ‘odgovornim’ mar za gledalke in gledalcev ter javni interes, ki je temelj poslanstva RTV Slovenija. Kako se v bistvu požvižgajo na odgovornost, ki jo vsi imamo do plačnic in plačnikov RTV prispevka. Nocoj je jasno na ogled, kdo ni zavezan profesionalnosti, avtonomiji poročanja in kdo ni za kulturno soočanje različnih mnenj. Nazorno bo vidno, kdo je danes povzročil programsko škodo. In ne samo danes. Kdo jo povzroča že dlje časa.”

Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO

Voditeljica in urednica oddaje Tednik, ki jo je vodstvo RTV danes nenapovedano umaknilo, Jelena Aščič je povedala, da bi javnost v enem od umaknjenih prispevkov danes slišala dolgoletnega voditelja Janka Šoparja, ki je povedal, da so pritiske vedno doživljali, to, kar se dogaja danes, pa da niso več le pritiski. Današnji prispevki iz neznanega razloga ne smejo biti predvajani, je povedala Aščič in dodala, da jih je elektronsko sporočilo odgovorne urednice, v katerem je odpovedala vse produkcijske ekipe za Tednik, šokiralo. “Počutim se, kot da govorim na pogrebu nekoga meni dragega,” je še dejala urednica. Več o tem, kaj je povedala Aščič, preberite tukaj.

Premier Robert Golob je ob današnji stavki RTVS dejal, da razume pozive, ki “gredo v več smeri”, med prioritetami pa sam izpostavlja depolitizacijo javne RTV. Ob tem je poudaril, da ima vladna koalicija opravka z opozicijo, ki brani obstoječe vodstvo in krizo na RTVS poglablja do onemoglosti. Umiritve situacije si sam želi najkasneje do konca leta.

“Danes prvi program urejata generalni direktor in odgovorna urednica”

Oglasil se je tudi nekdanji direktor Radia Slovenija in nekdanji dopisnik v Moskvi Miha Lampreht, ki je glede dogajanja glede dopisniške mreže opozoril, da “nič ni tako, kot bi moralo biti, in vse je tako, kot ne bi smelo biti”. Bolje kot bodo ljudje obveščeni, bolj bodo lahko vplivali na zadeve skupnega, je poudaril Lampreht in dodal, da pri tem igra zelo pomembno vlogo tudi dopisniška mreža. Spomnil je, da je bila dopisniška mreža tudi v preteklosti podvržena “tako imenovanim racionalizacijam in eksperimentom”, pa vendar je obstala. Lampreht je bil zelo kritičen do aktualnih poskusov krčenja mreže in je ob tem poudaril, da “smo tukaj, zato da to preprečimo”.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora Helena Milinković je ob zaključku povedala, da bodo vsebine na kanalih RTV danes posvečene stavki, v zelo okrnjeni obliki pa bodo dostopne na prvem programu TV Slovenija, ki je, kot je opozorila, primarni informativni program. “Danes bosta generalni direktor in odgovorna urednica urejala ta program in pokazala, po kakšnih standardih delujeta.” Poudarila je, da je njihova prva stavkovna zahteva novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija in da od nje ne bodo odstopili. Opozorila je še, da jim je vodstvo danes to avtonomijo odvzelo, cenzuriralo prispevke in z grožnjami z neplačilom želelo odvzeti pravico do stavke.

Generalni direktor za “preprečitev nepopravljive škode”

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je sicer stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, kot so v vodstvu zavoda javnost obvestili konec tedna, pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev “nepopravljive programske škode” ter “nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija” pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je bil do danes ob 10. uri.

Iz stavkovnega odbora so v odzivu sporočili, da v potezi Graha Whatmougha vidijo ponudbo “vzemi ali pusti” ter nov poskus preprečitve tako stavke kot za danes napovedanih javnega shoda in zbora zaposlenih pred RTVS. Stavkajoči vodstvo pozivajo, naj preneha s prakso, po kateri preko sporočil za javnost ves čas diskreditira, ovira in preprečuje novinarsko stavko.

Programski svet bo sicer moral danes obravnavati Laurenčičevo kandidaturo za direktorja nacionalne televizije. Od treh prijav na vnovični razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le ta. Ena namreč ni ustrezala razpisnim pogojem, vloga, ki naj bi jo po neuradnih podatkih oddal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa je bila nepopolna. Programski svet je današnjo sejo sicer začel, a se je zatem odločil, da jo prekine in jo nadaljuje v torek. Grah Whatmough je namreč sporočil, da se seje ne more udeležiti, saj Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS danes nadaljuje stavko.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani.

Pred programskimi svetniki naj bi bil sicer danes tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje