Tednik danes odpade: “Ena najbolj brutalnih cenzur na RTVS”

Slovenija 20. Jun 202210:44 > 19:44 18 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Kljub obljubam, da zaradi stavke zaposlenih na RTV Slovenija programska shema ne bo okrnjena, današnje oddaje Tednik ni na sporedu. Namesto Tednika, v katerem bi novinarji predstavili razmere na javni radioteleviziji, bo tako na sporedu ponovitev dokumentarne oddaje o bančni luknji. Namesto oddaje Studio City pa bo na sporedu nemška dokumentarna oddaja o Madžarski.

Voditeljica in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je na Facebooku sporočila, da današnje oddaje ne bo. “Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda. Dobili smo le sporočilo, da so odpovedane vse produkcijske kapacitete za snemanje oddaje,” je zapisala. Dodala je, da so v uredništvu “popolnoma šokirani” in da ne razumejo, zakaj “pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih”.

“20. 6. 2022 se bo v zgodovino zapisal kot datum ene najbolj brutalnih cenzur na RTVS. Generalni direktor, največji škodljivec vseh RTV-časov, je v siceršnjem svojem uničevalnem pohodu in v podivjani nameri, da čim bolj onemogoči stavko, bunkeriral današnji Tednik o razmerah v hiši,” je na družbenem omrežju Facebook zapisala novinarka Eugenija Carl. Namesto informativne oddaje Tednik, v kateri bi spregovorili o aktualnih razmerah na javni radioteleviziji, bo tako na sporedu ponovitev prvega dela dokumentarne oddaje o bančni luknji. Namesto Studia City je na sporedu nemška dokumentarna oddaja Madžarski priročnik.

Kot je še zapisala Carl, vodstvo in odgovorna urednica Jadranka Rebernik ovirata stavko na “najbolj brutalen, podel in najverjetneje tudi nezakonit način”. Na jutranjem uredniškem sestanku, kjer so bili prisotni člani redakcije, stavkovnega odbora ter vodstvo in odgovorna urednica, so odgovornost za umik oddaj le prelagali drug na drugega, je zapisala Carl. Oddajo Tednik naj bi tako umaknili, ker ne izpolnjuje “standardov poročanja in ni v skladu s programsko-produkcijskim načrtom”. “Oddajo bi morali montirati danes dopoldne, a so montažo prepovedali. Urednici je zagroženo, da se nič od posnetega ne sme znajti v nobeni drugi oddaji, ker bi bila to hujša kršitev delovne pogodbe,” je še zapisala Carl.

Kot je nadaljevala, naj bi hkrati Rebernik prepovedala snemanje slehernih prispevkov, ki danes ne bodo objavljeni. “V oddaje ne bo šlo praktično nič, ker so zavzeli/skrajšali programski prostor. In ga polnijo z lojalnimi kadri,” je še zapisala Eugenija Carl. Dnevnika tako ne bo vodila Jasmina Jamnik, Odmevov pa ne Igor Bergant, pač pa bo na njuno mesto sedel Nejc Krevs. Prav tako so prepovedani vklopi v oddaje od 14. ure, kar je jasen signal, da se vodilni bojijo, da bi se vklapljali s stavkovnega shoda. Poročila ob 17. uri naj bi vodstvo skrajšalo na tri minute, napovedi Dnevnika ob 18.22 naj prav tako ne bi bilo, dolžina Panorame pa ostaja nespremenjena.

Ekipa Tednika (Foto: N1)

Neizpolnjene obljube (ne)okrnjenih programskih vsebin

Čeprav je stavkovni odbor napovedoval, da programske vsebine zaradi stavke ne bodo okrnjene in da ni strahu, da bi povzročili programsko škodo, je generalni direktor Televizije Slovenija Andrej Grah Whatmough izdal navodilo o prilagoditvi programske sheme na minimalni obseg programa. “Mislimo in verjamemo, da bomo lahko ta obseg programa v ponedeljek zagotovili brez stavkajočih in jih zato ne bomo vključevali v delovni proces. Vključevali jih bomo samo, če bo to nujno potrebno zaradi zagotovitve minimalne pravice do obveščenosti,” je po poročanju druge jutranje kronike povedal Grah Whatmough, ki je že pretekli konec tedna na stavkajoče naslovil predlog stavkovnega sporazuma in pozval k preklicu stavke.

Stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS je Grah Whatmough poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev “nepopravljive programske škode” ter “nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija” pozval k podpisu in preklicu stavke. Novinarska pogajalska stran pa je v nedeljo sporočila, da ne bo sklepala delnih stavkovnih sporazumov, ki ne vključujejo njihovih zahtev. Zahtevajo namreč novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo. V potezi Graha Whatmougha pa vidijo ponudbo “vzemi ali pusti” ter nov poskus preprečitve tako stavke kot za danes napovedanih javnega shoda in zbora zaposlenih pred RTVS.

Zaposleni so se tako danes ob 14. uri zbrali pred stavbo Radiotelevizije Slovenija ter nadaljevali stavko, ki so jo začeli že 23. maja.

Jadranka Rebernik
Jadranka Rebernik (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

“Vodstvo RTVS s cenzuro nad pravico do stavke”

Stavkovni odbor ugotavlja, da tako generalni direktor Televizije Slovenija Grah Whatmough kot odgovorna urednica informativnega programa TVS Rebernik grobo posegata v obliko stavke zaposlenih. Za današnji stavkovni dan so sicer pripravili neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija in tematsko oddajo Tednik.

“Tako kot 23. maja 2022 smo tudi današnji stavkovni dan zastavili v smislu nudenja vseh ključnih informacij dneva, to pa smo želeli nadgraditi z opozorili na položaj in pomen javne RTV v slovenskem prostoru,” je sporočila Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov. Dodala je, da vodstvo zaposlenim s prepovedjo produkcije današnjega Tednika ter s krajšanjem dnevnoinformativnih oddaj onemogoča izvajanje stavkovnih aktivnosti, kot so jih napovedali ob začetku stavke. “To pa je oviranje stavke, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavcev, organiziranih v sindikat, in je kaznivo dejanje po 200. členu kazenskega zakonika,” je še zapisala Milinković.

Z ukinitvijo Tednika in krajšanjem programske vsebine bo, tako Milinković, nastala resna programska škoda, ki predstavlja grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo. S cenzuro pa je okrnjena tudi pravica javnosti do obveščenosti. Milinković je v nadaljevanju strogo obsodila tudi izrecno prepoved snemanja pogovora z Aleksandrom Čeferinom, ki naj bi bil sicer širše zastavljen, le v manjšem obsegu bi se dotaknili tudi njegovega odnosa do vloge in pomena javne RTV.

V stavkovnem odboru so prav tako odločno zavrnili obtožbe, da prav pogajalska skupina novinarskih sindikatov nosi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture informativnega programa TVS. Opozarjajo pa tudi na to, da je za reševanje nevzdržnih razmer odgovoren izključno Grah Whatmough. “Prav njegovo sprenevedanje v pogajanjih pa je stavkovni odbor prepričalo o odločitvi za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti. Obsojamo tudi grožnje vodstva RTV, da bodo stavkajočim v času stavke izplačali samo prispevke in zahteve po seznamih stavkajočih,” je v imenu stavkovnega odbora še zapisala Milinković.

Helena Milinković
Helena Milinković (Foto: N1)

Grah Whatmough napovedal morebitno sodno presojo stavke

Za odziv smo prosili tudi vodstvo RTVS, ki nam je posredovalo izjavo generalnega direktorja Graha Whatmougha, ki jo je posnel danes ob 11. uri. Generalni direktor je navedel, da upa in verjame, da je ponujeni stavkovni sporazum, katerega podpis je stavkovni odbor v nedeljo zavrnil, “izhodišče za stavkovni sporazum, ki bi se lahko sklenil precej hitro”. 

Že v petek smo na kolegiju skupaj z odgovornimi uredniki sprejeli odločitev, da bo program nekoliko okrnjen, ker nismo dobili podatkov o tem, kolikšen delež zaposlenih bo stavkal in kolikšen delež ne. Namreč na RTV Slovenija danes poteka stavka samo dela novinarjev in urednikov, ostali kadri (tehnični, produkcijski, izvedbeni, umetniški) ne stavkajo danes. V želji po tem, da zagotovimo čim več programa in da čim manj motimo tudi obstoječe delovne procese, smo pristopili k temu, da bodo oddaje nekoliko krajše, bodo pa dale našim gledalcem ključne informacije, ki jih morajo dobiti tudi v skladu z ustavo,” je povedal o današnjem skrčenem programu, čeprav informacije o tem, da je odpovedana za danes pripravljena oddaja Tednik, kot pravi, ni imel. 

O morebitnem reševanju stavkovnih zahtev preko sodne plati je dejal, da si tega ne želi, saj bi se tako oddaljili od podpisa stavkovnega sporazuma in naslavljanja zahtev sindikata, od katerih so po njegovem mnenju “nekatere povsem legitimne”. “Mislim pa, da so na dolgi rok resna tudi pravna vprašanja glede tega, kako poteka stavka v javnem mediju, in s tega vidika bo morda potrebno prositi tudi za sodno presoje te stavke,” je napovedal.  

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje