Na Hrvaškem občutno cenejše gorivo: za poln rezervoar plačujejo precej manj

Gospodarstvo 09. Maj 202312:19 9 komentarjev
Crodux, bencinska črpalka, hrvaška
Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO

Cene goriva so se opolnoči spremenile tudi na Hrvaškem, kjer sta se pocenila tako dizel kot bencin. Pri južnih sosedih so cene pogonskih goriv zdaj občutno nižje kot v Sloveniji. Razlika je največja pri dizelskem gorivu, saj kupec pri 50-litrskem rezervoarju lahko privarčuje skoraj deset evrov.

Tudi na Hrvaškem so se danes spremenile cene pogonskih goriv. Te so sedaj občutno nižje kot pri nas. Liter bencina bo pri sosedih v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,32 evra, liter dizla pa 1,23 evra. Največja razlika v cenah je prav pri zadnjem. Liter dizla je na Hrvaškem za skoraj 20 centov cenejši kot v Sloveniji.

Goriva so se opolnoči pocenila tudi pri nas, vendar ne tako občutno. Če so cene za liter bencina in dizla na Hrvaškem padle za osem centov, so se v Sloveniji znižale le za 2,6 in 2 centa. Liter bencina tako na naših črpalkah zunaj avtocest po novem stane 1,390 evra, liter dizla pa 1,421 evra.

Razlika v cenah obeh pogonskih agregatov je prvič bolj občutna. Po tokratni spremembi cen v obeh državah bodo vozniki, ki bodo 50-litrski rezervoar na Hrvaškem napolnili z bencinom, plačali 3,5 evra manj kot pri nas. Še bolj pa se smeji voznikom vozil na dizelski pogon, ki bodo na Hrvaškem za 50-litrski rezervoar plačali 9,5 evra manj kot v Sloveniji.

Dizelsko gorivo je sicer na Hrvaškem, kjer prav tako veljajo vladni ukrepi za zamejitev cen, že dlje časa cenejše kot pri nas. Cena za liter bencina pa se je pri sosedih spustila pod slovensko pred dvema tednoma. Naslednje spremembe cen bodo v obeh državah nastopile 23. maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje