Odziv trgov na Putinov vojaški poseg: potop moskovske borze

črpanje nafte
Foto: Profimedia

Nafta je na dan, ko je Rusija začela z vojaško invazijo v Ukrajini, prvič po sedmih letih prebila magično mejo 100 dolarjev za sodček. Evropske borze dan začenjajo v rdečem, ruska centralna banka pa zaradi hitrega padanja vrednosti rublja napoveduje intervencijo na finančnem trgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob zori začel s “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini. Po tem, ko so Rusi več tednov zatrjevali, da nimajo načrtov glede vojaškega posega, danes svetovni mediji poročajo o napadih v več ukrajinskih mestih. Svetovni voditelji svarijo, da bi to lahko vodilo v največji vojaški spopad v Evropi po letu 1945.

Strahovi se že odražajo tudi v premikih na kapitalskih trgih. Cena nafte – Rusija proizvede desetino globalne proizvodnje – je presegla 100 dolarjev za sodček in je spet na sedemletnem vrhu. Zaradi omejitev na ponudbeni strani analitiki napovedujejo, da bodo cene nafte ostale povišane dlje časa, kar bomo kmalu občutili na bencinskih črpalkah.

Za dve uri ustavili trgovanje na moskovski borzi

Indeks moskovske borze MOEX je v zadnjih dveh dneh izgubil polovico vrednosti. Zjutraj je moskovska borza začasno ustavila trgovanje, a je ob 10. uri objavila, da se to nadaljuje. Potem se je indeks ponovno dvignil in do 10.45 ustalil na vrednostih, ki so približno 25 odstotkov nižje kot pred dvema dnevoma.

Moskva borza
Moskovska borza

Beg vlagateljev

Tudi evropske borze so dan začele v rdečem: nemški DAX je ob odprtju beležil 4,4-odstotni padec, pariški indeks malo manj kot štiriodstotni, španski IBEX 4,3-odstotni, londonski FTSE 100 2,6-odstotni. Tudi vrednost bitcoina danes pada. Vlagatelji bežijo v varne naložbe, predvsem evrske obveznice, zaradi katerih padajo donosi na te vrednostne papirje. Donos na nemško desetletno obveznico je padel na 1,14 odstotka, kar je najnižje v treh tednih.

Vrednost delnice Krke, ki ji Rusija predstavlja pomemben trg, tam ima tudi tovarno zdravil, se je danes na Ljubljanski borzi do 10.45 zmanjšala za 11 odstotkov (na 92 evrov). Padajo tudi vrednosti delnic ostalih borznih družb.

Na drugi strani so delnice ruskih družb, ki trgujejo na londonski borzi, strmoglavile. Delnici državnih bank Sberbank in VTB sta izgubili 75 oziroma 22 odstotkov, proizvajalec plina Gazprom 36 odstotkov, Rosneft 23 odstotkov, naftni gigant Lukoil 44 odstotkov.

Rubelj izgublja, aluminij rekordno

Tečaj rubelj dolar je bil danes zjutraj najnižje v zgodovini, in sicer pri 89,6 rubljev za dolar, potem si je malo opomogel. Ruska centralna banka je napovedala, da bo intervenirala z namenom “stabilizacije na finančnih trgih”, kar se bo zgodilo prvič po letu 2014, ko je rubelj izgubljal zaradi ruske nasilne priključitve Krima. Centralna banka bo poleg tega izvajala dodatne ukrepe za zagotavljanje likvidnosti ruskih bank.

Rusija je tudi pomembna proizvajalka in izvoznica surovin. Tako je danes aluminij zaradi strahov vlagateljev o morebitnih prekinitvah dobav tega materiala iz Rusije, ki proizvede šest odstotkov svetovne porabe, poskočil na rekordno vrednost. Ta je na londonski borzi presegla 3.440 dolarjev za tono. Poskočil je tudi nikelj – Rusija pokrije sedem odstotkov letnih potrebo tej surovini -, in sicer na najvišjo raven po maju 2011 (okoli 25.200 dolarjev za tono).

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje