Regulator pod drobnogled vzel trgovce in njihove dobavne cene

Gospodarstvo 21. Apr 202312:04 6 komentarjev
Trgovina
Foto: BOBO

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je na sedem trgovskih podjetij naslovila zahtevo za posredovanje podatkov o dobavnih cenah. Za to se je odločila zaradi informacij o težavah na trgu živilskih proizvodov, poroča Delo. Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v Slovenji.

Na Javni agenciji RS za varstvo konkurence (AVK) so iz različnih virov prejeli informacije o usklajeni rasti cen, določanju enakih cen nekaterih proizvodov pri različnih trgovcih in prekinitvi dobav zaradi enostranskih sprememb pogodbenih pogojev, povezanih s cenami.

Skladno s tem so se odločili za ukrepanje, na podlagi podatkov o dobavnih cenah, ki jih pričakujejo do 15. maja, pa si obetajo največjo tovrstno analizo doslej.

Direktor AVK Andrej Matvoz je poudaril, da so se za akcijo odločili brez napotkov politike.

Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v zadnjih šestih mesecih. K letni rasti cen življenjskih potrebščin so prispevale skoraj petinski delež. Po podatkih državnih statistikov se je meso podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka, mleko, sir in jajca pa za 24,4 odstotka, povzema Delo.

Časnik ob tem piše, da je iz vrst Gibanja Svoboda slišati pričakovanja o dialogu in družbenem dogovoru, nekakšnem paktu s trgovci, s katerim bi poskušali omejiti inflacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje