Šef NLB: Ostajamo v hosti, namesto da bi poleteli

Gospodarstvo 03. Feb 202213:19 > 21:22 0 komentarjev
Blaž Brodnjak
AmCham Slovenia

Od potrditve predloga zakona o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih na odboru državnega zbora za finance pred dvema tednoma do tega trenutka so vlagatelji v NLB zaradi padca vrednosti delnice izgubili skoraj 200 milijonov evrov premoženja, opozarja šef NLB Blaž Brodnjak. Od 19. januarja se je tržna kapitalizacija banke zmanjšala za 160 milijonov evrov, ker ima država četrtinski delež, je njena izguba 40 milijonov evrov, kažejo podatki na straneh Ljubljanske borze. "S tem zakonom vsem sporočamo, da kapitalskega trga in tujih vlaganj nočemo. Ostajamo v hosti, namesto da bi poleteli," meni Brodnjak.

Odziv šefa NLB Blaža Brodnjaka na včeraj potrjeni zakon o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih, zoper katerega so banke podale predlog za ustavno presojo, objavljamo v celoti.

“Od potrditve predloga zakona na Odboru za Finance Državnega zbora do tega trenutka so vlagatelji v NLB zaradi padca vrednosti delnice izgubili skoraj 200 milijonov EUR premoženja, Slovenke in Slovenci pa posredno (pretežna večina jih v poslovnih bankah nikoli ni najela posojil v švicarskih frankih) 50 milijonov. Ta poseg nas že in nas bo zaradi izgube kredibilnosti na mednarodnih kapitalskih trgih tepel še bolj.

Ta napaka je dolgoročno še večja od izbrisa v izvedenem scenariju skladno s prospektom neizbrisljivih podrejenih obveznic. Slovenskih politikov so polna usta javnega interesa in skrbi za ljudi, istočasno pa tem istim ljudem pobirajo premoženje, brez kakršnihkoli reakcij dovoljujejo Banki Slovenije, da jim odvzema dostopnost do posojil, zdaj pa za nazaj omogočajo kakemu profesorju ekonomije, da zasluži na špekulativnem kreditnem poslu na račun rojakinj in rojakov. Če v tem primeru ni šlo za špekulacijo, so pa seveda vprašljivi postopki presoje primernosti za opravljanje profesorskega poklica v ekonomski stroki.

Državni zbor je neposredno povozil veliko število razsodb slovenskih sodišč. Kaj to pomeni za pravno varnost kogarkoli si je res težko predstavljati. Še en zgodovinski eksperiment kot dokaz, da populizem nima meja. Pa seveda bodo takojšnji odzivi, da smo bančniki odgovorni za vse, kar je v Sloveniji šlo v preteklosti narobe. Čas je, da se tudi s to tezo obračuna. V NLB smo s kupninami iz privatizacije, dividendami in preostalo vrednostjo deleža Republike Slovenije državno pomoč iz leta 2013 že pokrili, če prištejemo še vse davščine in prispevke v javne blagajne od pričetka prejemanja državne pomoči, ker banka ni pristala v stečaju, pa se je ali bi se s prodajo preostalega deleža lahko v njih steklo več kot 2,4 milijarde evrov.

V teh letih se je javni dolg povečal z 10 na 40 milijard evrov. Kam je šla ta razlika? Imamo za to učinkovitejši javni servis, boljše zdravstveni, izobraževalni in pokojninski sistem? Imamo bolj stimulativno poslovno okolje? S tem zakonom vsem sporočamo, da kapitalskega trga in tujih vlaganj nočemo. Ostajamo v hosti, namesto da bi poleteli. Za to ne more biti nobenega opravičila…”

Delnica izgubila 8 odstotkov

Delnica NLB je od 19. januarja izgubila okrog 5,5 evra vrednosti. Ta je padla z 81 na današnjih 74,5 evra, kar pomeni okrog 8 odstotkov. Država ima v lasti pet milijonov delnic, kar pomeni, da je izgubila okrog 40 milijonov evrov.

Dodajmo, da NLB ocenjuje, da bi morala za poplačilo posojilojemalcev v frankih, če bo zakon obveljal, nameniti okrog 70 milijonov evrov.

Gibanje tečaja delnice NLB na Ljubljanski borzi v zadnjem mesecu:

LJSE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!