Sindikat delavcev trgovine v pričakovanju odgovorov na zahtevo po višjih plačah

Gospodarstvo 25. Nov 202218:08
Vozički pred trgovino
Foto: :Žiga Živulović jr./BOBO

Sindikat delavcev trgovine Slovenije od trgovskih družb še danes pričakuje odgovore na njihove zahteve po višjih plačah in boljših delovnih pogojih. V sindikatu bodo na morebitne odgovore, poslane po pošti, počakali do ponedeljka, če ne bo preboja, rožljajo s stavko, ki naj bi se odvila v začetku decembra.

Kot je danes za STA povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, od trgovcev danes do konca delovnega dne niso prejeli odgovora glede stavkovnih zahtev. Pričakuje, da zavlačujejo in da so odgovore poslali po navadni pošti, na kar bodo počakali do ponedeljka.

Če do dogovora ne bo prišlo, sindikat po njegovih besedah prvo dvourno stavko načrtuje za 3. december. Tej bi nato sledili dve celodnevni stavki, ena dva dneva pred božičem, druga dva dneva pred novim letom, je povedal.

Predstavniki sindikata so konec septembra zbrali 6.470 podpisov pod peticijo, s katero zahtevajo višje plače in povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje.

Po pisanju današnjega Dnevnika sta pogajalski strani v zadnjih dneh nekoliko zbližali stališča, vendar sta še vedno na različnih bregovih. Rožič podrobnosti zaenkrat ne razkriva, saj so pogajanja še v teku.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi oblikoval več zahtev, ki jih je naslovil na delodajalske organizacije. Zahtevajo dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako zahtevajo povračilo polnih potnih strokov, regres za letni dopust v višini najmanj 1.500 evrov.

Zahtevajo tudi, da mora biti v pogodbi o zaposlitvi točno določen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi eventualne odsotnosti zaradi bolniških, dopustov. Delodajalci morajo, kot so takrat še poudarjali, dosledno upoštevati kolektivne pogodbe dejavnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar