Slovenija bi si lahko v kratkem zagotovila plin iz Alžirije

Gospodarstvo 30. Sep 202218:421 komentar
Plin, energenti,
Foto: BOBO

Slovenija je po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra tik pred tem, da si zagotovi utekočinjen zemeljski plin (LNG) iz Alžirije. Kmalu bo podpisala tudi solidarnostni sporazum o oskrbi s plinom s Hrvaško, je po zasedanju ministrov za energetiko v Bruslju povedal Kumer.

Kot je pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, Slovenija pri oskrbi z dodatnimi količinami LNG stavi “na že preizkušen model, ki ga je nekako opustila več kot deset let nazaj”, in sicer dobavno pot iz Alžirije.

Pogovori se odvijajo, Slovenija pa je po ministrovih besedah tik pred tem, da si zagotovi plin iz Alžirije. Družba Geoplin po njegovih besedah zaenkrat svojo vlogo pri tem opravlja zelo dobro.

Poleg tega Slovenija še naprej išče načine za razpršitev dobavnih poti, pri čemer ima v mislih tudi pot iz Hrvaške. Kumer se bo, kot je povzel po današnjem pogovoru, kmalu sestal s hrvaškim kolegom Davorjem Filipovićem, s katerim bosta pregledala odprte zadeve Hrvaške in Slovenije na energetskem področju.

Hrvaška je Sloveniji, kot je povedal Kumer, predstavila načrte na energetskem področju v prihodnjem letu. “Če se prepoznamo v njihovih strateških načrtih, lahko v prihodnje določene skupne zgodbe oblikujemo tudi z njimi,” je dejal Kumer.

Do pogovorov med ministroma bi lahko prišlo ob robu podpisa solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom med državama, ki bi ga lahko premierja Robert Golob in Andrej Plenković podpisala v kakšnem tednu, največ dveh, je povedal minister. Po njegovih besedah je vsebina usklajena in “zrela za podpis”. Sporazum naj bi sicer omogočil vzajemno solidarnostno pomoč med državama v primeru motnje v oskrbi s plinom svojih zaščitenih odjemalcev. Podoben sporazum je Slovenija že sklenila z Italijo.

Andrej Plenković, Robert Golob
Nebojša Tejić/STA/KPV

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar