Slovenski paviljon bo ostal v Dubaju na lokaciji Expa 2020

Gospodarstvo 01. Avg 202217:16
Slovenski paviljon Expo 2020 Dubaj
Spirit Slovenija

Vlada je danes sklenila, da bo Slovenija ohranila svoj paviljon na lokaciji, kjer je med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022 potekala svetovna razstava Expo 2020 Dubaj. Paviljon bo tako postal del svetovnega gospodarskega središča imenovanega District 2020 Dubaj, z namenom krepitve internacionalizacije slovenskega gospodarstva in promocije slovenskega turizma.

Vlada je za podpis Izjave o nameri za ohranitev paviljona v Dubaju pooblastila ministra za gospodarstvo Matjaža Hana in ministrstvu naložila, da prične s pripravo projekta ohranitve slovenskega paviljona v Dubaju. Slovenija je sprejela odločitev, da paviljon ohrani v Dubaju in ga preuredi za nadaljnjo uporabo v okviru Districta 2020 za obdobje petih let.

V nasprotnem primeru bi paviljon namreč bilo treba podreti in ga umakniti z lokacije, a v ohranitvi paviljona vidijo smisel zaradi izkoriščanja potenciala trgov Bližnjega vzhoda in hitrejšega preboja slovenskega gospodarstva na te trge.

“To je pomembna priložnost za internacionalizacijo inovativnega in pametnega slovenskega gospodarstva ter za dodatno promocijo Slovenije kot turistične in varne države tako v ZAE kot v drugih državah Bližnjega vzhoda,” je vladno odločitev pozdravil minister Han. S tem bo imela Slovenija na globalno zelo pomembnem trgu dobro zastopanost nacionalnih interesov na področju gospodarstva.

Slovenski paviljon Expo 2020 Dubaj
N. P./N1

Gospodarski minister je še dodal: “Internacionalizacija slovenskega gospodarstva je ena izmed prioritet mojega mandata. Za Slovenijo in slovensko gospodarstvo je ključnega pomena, da sodeluje v močnih gospodarskih centrih po svetu. Le tako bomo lahko izkoriščali potencial dotičnih trgov in slovenskemu gospodarstvu pomagali še k hitrejšemu preboju na trge, na katerih trenutno še nismo prisotni. To je še toliko bolj pomembno v teh časih, ko se EU sooča s šibko gospodarsko rastjo.”

Enkratni stroški preureditve paviljona bodo predvidoma stali okoli 300.000 evrov, medtem ko tekoče obratovanje in vzdrževanje paviljona ter vodenje in upravljanje vsebinskega programa pa predvidoma okoli 40.000 evrov na mesec. Preureditev paviljona je potrebna, saj je bil ta zgrajen in opremljen le za potrebe šestmesečne razstave, ne za dolgoročno uporabo.

Svetovna razstava Expo 2020 je med 1. 10. 2021 in 31. 3. 2022 potekala v Dubaju, Združeni arabski emirati (ZAE), kjer se je z lastnim paviljonom kot pametna država z visokim turističnim potencialom predstavila tudi Slovenija. Gostitelji Expa 2020, ZAE, so za namen izvedbe svetovne razstave Expo 2020 vzpostavili povsem novo središče na obrobju Dubaja z idejo, da po zaključku svetovne razstave, na lokaciji ohranijo vso infrastrukturo, tudi paviljone držav, in iz tega naredijo poslovno središče t.i. District 2020 Dubaj (District 2020).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.