“Sporočilo premierja je močno tudi za vse ostale ministre”

Gospodarstvo 30. Mar 202319:45 6 komentarjev
Ministrska ekipa
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po tem, ko je kritika ministrstva za finance, ki jo je izrekel premier Golob, z mesta odnesla državnega sekretarja Tilna Božiča, se zastavljajo vprašanja, kaj sledi. "Sporočilo premiera je močno tudi za vse ostale ministre. Kar se tiče pokojninske in zdravstvene reforme je treba stvari najprej doreči v strokovnih krogih, narediti izračune in potem predstaviti javnosti, ne pa obratno," pravi ekonomist in član strateškega sveta za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade Matej Lahovnik. Dodaja, da je premier s tem, ko je stopil korak nazaj, ravnal politično modro.

Ko je vlada v sredini marca na Brdu Kranju predstavila izhodišča davčne reforme, “tudi ekonomisti nismo čisto dobro razumeli, kaj je njen namen,” pravi ekonomist in član strateškega sveta za makroekonomska vprašanja pri aktualnem predsedniku vlade Matej Lahovnik.

In nadaljuje: “Govorili so o razbremenitvi dela, hkrati napovedovali, da bodo prevozi na delo, prehrana in regres vključeni v davčno osnovo. To izjavo so naknadno reševali z napovedjo ničelnega davčnega razreda. Še bolj pa so se zapletali z različnimi sporočili na področju obdavčitve nepremičnin. Nekateri v Levici so govorili o progresivni obdavčitvi nepremičnin, hkrati so napovedovali, da se ne bo upoštevala vrednost nepremičnin, kar je seveda absurdno,” je prepričan Lahovnik.

koalicijski vrh
Predstavitev prvih izhodišč davčne reforme na Brdu pri Kranju. Foto: N1

S tem, ko je premier stopil korak nazaj, je ravnal politično modro, ocenjuje Lahovnik: “To sporočilo je močno tudi za vse ostale ministre. Kar se tiče pokojninske in zdravstvene reforme je treba stvari najprej doreči v strokovnih krogih, narediti izračune in potem predstaviti javnosti, ne pa obratno. Tudi minister za delo (Luka Mesec; op.s.) je nagnjen k temu, da komunicira kaj misli, kaj si želi, to pa spremljajo mednarodni in domači vlagatelji. Spremljajo tudi bonitetne hiše in ni dobro, da ministri v medijih komunicirajo zelo po domače. Niso več navadni politiki v parlamentu ali opoziciji, temveč so ministri, ki so na radarju mednarodnih bonitetnih hiš, vlagateljev, javnosti in to je drugače. Zdi se, da se nekateri ministri tega še niso navadili,” je jasen.

Konfuzno komunikacijo Lahovnik sicer pripisuje predvsem pomanjkanju politične kilometrine: “Veliko se je govorilo o davčni reformi in novih davkih, pravzaprav pa nihče ni poznal niti podrobnosti, niti končnega cilja te reforme. Pričakovano se je ustvarila neka zmeda pri ljudeh in odpor.”

Še več. Lahovnik opozarja, da so “napovedali tudi progresivno obdavčitev kapitala, s čimer so prestrašili nekatere vlagatelje, ki so celo napovedovali, da bodo prenesli svoje naložbe drugam. Obenem je to paradoks, saj ministrstvo za finance na eni strani napoveduje prodajo ljudskih obveznic in nagovarja ljudi, da bi več vlagali v domače naložbe, na drugi strani pa po koalicijskem vrhu nekateri vidni politiki napovedujejo, da bodo dodatno obdavčili kapital.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (6)

Prikaži vse komentarje