Stavka osebja Lufthanse številnim turistom pokvarila dopust

Gospodarstvo 27. Jul 202210:02 > 18:31 0 komentarjev

Danes se je začela stavka letališkega osebja prevoznika Lufthansa. Zaradi tega je bila odpovedana večina letov iz Frankfurta in Münchna, odpovedani pa so tudi vsi leti tega prevoznika iz Ljubljane. Odpovedi povzročajo nejevoljo pri številnih turistih, ki so ostali ujeti na letališčih.

Letališko osebje Lufthanse je zjutraj začelo stavkati, zaradi česar bo največja nemška letalska družba odpovedala več kot 1000 letov v in iz svojih vozlišč v Frankfurtu in Münchnu. Odpovedani so tudi vsi Lufthansini leti iz Ljubljane. Stavka bo trajala predvidoma do četrtka do 4. ure.

Odpadli so tudi številni poleti drugih letalskih družb iz Lufthansine skupine, kot so Swiss, Austrian, Brussels in Air Dolomiti, zaradi sodelovanja Lufthansinega osebja pri njihovih poletih pa so prizemljena ostala tudi nekatera letala podjetij, kot so Croatian Airlines, United, Air Canada in LOT.

Nemški prevoznik potnikom večinoma sicer ponuja nadomestne lete, a je sredi potovalne sezone proste sedeže težko najti. Nekateri potniki bodo zato morali na svoje potovanje čakati več dni. Znotraj Nemčije Lufthansa kot alternativo ponuja tudi potovanje z vlakom.

Letalska družba je sicer potnike o stavki obvestila vnaprej, zato večjega kaosa na letališčih večinoma ni bilo. So se pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred v veliki meri praznimi okenci še vedno vile dolge vrste zlasti tujih potnikov, ki so obtičali sredi potovanj. Na tleh jih je namreč ostalo več kot 130.000.

Kot je za Reuters povedal Diego Lambiase, turist, ki je bil na poti iz Afrike v Pariz, so njegov let odpovedali in je sedaj ujet na frankfurtskem letališču. “Dejali so mi, da bo moja rezervacija prenesena na jutrišnji dan, vendar na letališču ni nikogar, ki bi mi povedal, kaj moram storiti in kje lahko prenočim. Iščem uslužbence Lufthanse, ki bi mi pomagali, vendar sem izvedel, da jih bo danes težko najti. Ne vem, kaj storiti,” je dejal.

“Razumem, zakaj zaposleni stavkajo sedaj, saj imajo med poletnimi dopusti največ moči,” je za Reuters dejal turist Julian Grundmann, ki se je z drugim prevoznikom odpravljala na Sejšele. “Verjamem pa, da je za vse, ki so na dopust čakali zelo dolgo in so želeli leteti danes, zelo težko,” je sklenil.

Lufthansa je zaradi stavke odpovedala tudi vse današnje lete v Frankfurt in München z Brnika. Odpovedani so jutranji odhod v Frankfurt, popoldanski prihod iz Münchna in odhod, popoldanski prihod iz Frankfurta in odhod ter večerni prihod iz Frankfurta, so za STA povedali v Fraportu Slovenija.

K stavki je pozval sindikata Verdi, ki za okoli 20.000 delavcev zahteva zvišanje plače za 9,5 odstotka oziroma zvišanje mesečne plače za 350 evrov za obdobje enega leta. V Lufthansi so ponudili zvišanje plače za 150 evrov do konca letošnjega leta ter naknadno zvišanje za 100 evrov v začetku leta 2023. Obljubili naj bi še 2-odstotno zvišanje plač od sredine leta 2023, kar pa bi odviselo od rezultatov poslovanja podjetja. V sindikatu so ponujeno zavrnili, saj menijo, da to ni dovolj za premostitev 8,2 odstotne inflacije, ki je Nemčijo prizadela v Juniju.

Na poziv k stavki se je kritično odzval glavni kadrovski direktor Lufthanse Michael Niggemann, ki je povedal da zgodnje zaostrovanje po le dveh dneh pogajanj o prihodnjih plačah in delovnih pogojih, ki so bila doslej konstruktivna, povzroča ogromno škodo. Dodal je še, da stavka vpliva na njihove potnike med največjo potovalno sezono in dodatno močno obremenjuje zaposlene v že tako težki fazi letalskega prometa.

PROFIMEDIA
Michaela Rehle/REUTERS
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Wolfgang Rattay/REUTERS
Timm Reichert/REUTERS

Ryanairjevo osebje v Španiji podaljšalo stavko za pet mesecev

Kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair je stavko, s katero zahtevajo boljše delovne pogoje v Španiji in so jo začeli konec junija, podaljšalo še za pet mesecev. Španska sindikata USO in Sitcpla sta danes sporočila, da bodo zaposleni od 8. avgusta do 7. januarja 2023 stavkali po štiri dni na teden. Za stavko, ki bo trajala vsak teden od ponedeljka do četrtka, so se odločili, ker irska družba ne spoštuje španskega zakona in zavrača pogajanja.Sindikata zahtevata upoštevanje osnovnih pravic delavcev, kot so 22 dni letnega dopusta, 14 zakonsko določenih praznikov, upoštevanje zakona o zdravju in varnosti pri delu ter dvig plače na predpandemično raven.Ryanairjevo kabinsko osebje je od 24. junija pa do preteklega četrtka stavko izpeljalo na 18 različnih dni, vendar to ni prineslo dogovora. Zaradi stavk je bila letalska družba primorana odpovedati 300 letov, medtem ko je okoli 3.000 letov imelo zamudo, je v sredo poročala španska državna televizija RTVE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!